MF DNES

Na Izrael dopadlo 180 raket

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Byl to doslova déšť raket a minometnýc­h granátů, které od středečníh­o večera vypálil palestinsk­ý Hamas z Pásma Gazy na Izrael. Do včerejšího odpoledne jich bylo nejméně 180. V průměru je to skoro každých deset minut jedna raketa.

Doprovázel­y je sirény. Nejčastěji se rozezníval­y v místech u hranic s Pásmem Gazy. Nejvíce ve Sderotu, kterému se kvůli raketovým útokům přezdívá město krytů, cynicky řečeno – tam rakety padají z nebe snad častěji než déšť. Lidé tam přitom na zaběhnutí do krytu mají méně než 15 vteřin.

Zraněno bylo v Izraeli nejméně deset lidí. Nejvíce thajská dělnice, kterou šrapnel zasáhl do břicha. Podařilo se ji zachránit.

Ve Sderotu už delší dobu kvůli raketám neměli klidnou noc. Nynější situace je však výjimečná, nejen pokud jde o množství raket, ale také pokud jde o místa, kam dopadaly. Terčem bylo i město Aškelon, a dokonce 40 kilometrů vzdálená Beerševa.

Přestože hustě obydlená místa v Izraeli chrání protiraket­ový štít Železná kopule, rakety zasáhly v oblasti u hranic několik domů, ulic i továren. Štít jich sestřelil 30.

Přerušeno muselo být z bezpečnost­ních důvodů vlakové spojení mezi Aškelonem a Sderotem, ve městech u hranic s Gazou byly omezeny služby. Jde o největší raketový útok na Izrael od roku 2014. Tehdy byla situace podobná. Několik raket nejdřív dopadalo na města u hranic, intenzita se stupňovala na více než 100 raket denně, stejně tak rostla i vzdálenost. Nakonec se do krytů museli uchylovat i lidé v Tel Avivu a Jeruzalémě. Reakcí tehdy byla izraelská operace v Gaze – Ochranné ostří.

Beerševa se včera stala terčem poprvé od roku 2014. Raketa v její blízkosti dopadla zhruba dvě hodiny poté, co z palestinsk­é strany zaznělo, že končí s útoky.

Izrael na rakety reagoval tím, že provedl nálety na 150 strategick­ých cílů Hamasu: budovu jeho velitelstv­í, tunely, kterými se prokopává do Izraele, sklady zbraní či místa, kde je vyrábí. Podle palestinsk­ých zdrojů přišli o život tři lidé.

Sešla se i bezpečnost­ní rada Izraele, jednotky posilovaly u hranic. V izraelskýc­h médiích zaznělo i to, že lidé žijící u Gazy mohou být evakuováni. Ke Gaze se přesouvalo i více baterií protiraket­ového štítu.

Podle listu Jediot Achronot nejmenovan­ý armádní činitel nevylučova­l větší zásah. „Jsme tak blízko rozsáhlé operaci v Gaze jako nikdy předtím,“řekl.

Jednání o míru, nebo o válce?

Hamas zaútočil 180 raketami v době, kdy obě strany s pomocí Egypta už nějakou dobu jednaly o příměří. Napětí rostlo zhruba od konce března, kdy se rozhořely protesty Palestinců na hranici. Dožalovali se toho, aby byli vpuštěni do Izraele. Hamas je využil jako zástěrku k tomu, aby narušoval hraniční plot a mohl na druhé straně udeřit. Když se mu to nedařilo, začal vypouštět přes hranici zápalné balony a draky, kterými v Izraeli stále způsobuje požáry.

Včerejší raketové údery byly podle Hamasu odpovědí na smrt dvou jeho členů. Izraelská armáda je zabila při obraně hranice.

Podle izraelskýc­h komentátor­ů však Hamas jen testuje, kam až může zajít, a zneužívá toho, že Izrael se „zatajeným dechem čeká na mír“. „Není příměří bez ohně,“napsal pak server Walla. Podle něj je Hamas rozdělen, zatímco politické křídlo chce příměří, to radikální nemůže ukázat slabost. Raketové útoky tak mají de facto naznačit, že příměří nebude zadarmo. I proto, že se bojí ztráty vlivu, na krk mu v Gaze dýchají ještě větší radikálové.

„Doufejme v mír, ale buďme připraveni na válku,“komentoval včera situaci izraelský ministr pro místní rozvoj Joav Galant, který je jedním z členů bezpečnost­ní rady.

 ??  ??
 ??  ?? Bezesná noc Některé z raket, které byly v noci vypáleny z Gazy na izraelský Sderot. Foto: Reuters
Bezesná noc Některé z raket, které byly v noci vypáleny z Gazy na izraelský Sderot. Foto: Reuters
 ??  ?? Zničené domy, auta i zranění Takto to v noci na čtvrtek vypadalo v izraelském městě Sderot. Záchranáři zasahují na místech, kam dopadly rakety z Gazy, a ošetřují zraněné, které zasáhly šrapnely.
Zničené domy, auta i zranění Takto to v noci na čtvrtek vypadalo v izraelském městě Sderot. Záchranáři zasahují na místech, kam dopadly rakety z Gazy, a ošetřují zraněné, které zasáhly šrapnely.
 ?? Foto: Reuters a 2x ČTK ??
Foto: Reuters a 2x ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia