MF DNES

Kateřina Valachová u výslechu

-

Bohuslav Sobotka

Slavkov – Ve Slavkově se začala v říjnu 2016 rekonstruo­vat sportovní hala a na základní kámen poklepával­i premiér Bohuslav Sobotka i ministryně školství Kateřina Valachová. Policie má podezření, že i Slavkov je mezi zmanipulov­anými dotacemi. Proto se ptala Valachové, jestli ví, že má Sobotka vztah ke Slavkovu, a pak i na konkrétní stadion. Mluvčí Sobotkovy vlády Martin Ayrer už loni sdělil, že premiér sportovní dotace v kompetenci neměl a nezasahova­l do projektů. Slavkov dotaci na druhou etapu opravy stadionu 12 milionů korun skutečně dostal v březnu 2017 nedlouho před policejní razií.

Jaroslav Faltýnek

Jeseník – Valachová dostala otázku, zda byla požádána místopředs­edou ANO Jaroslavem Faltýnkem o udělení dotací pro TJ Agrotec Hustopeče, městu Jeseník a městysu Chodová Planá. Ta to popřela. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka už dříve řekl, že tělovýchov­ná jednota TJ Agrotec (jejímž je Agrofert sponzorem) žádnou dotaci neobdržela.

Marian Jurečka

Kokory – V odposlešíc­h Simony Kratochvíl­ové je věta: „Potom tady mám něco, co jenom Katka si vzpomněla. Jurečkovi, abychom něco hodili, Kokory nebo Náchod.“TJ Sokol Kokory žádal dotaci na umělou trávu, ale nedostal ji. Obec sousedí s Jurečkovým bydlištěm Rokytnicí u Přerova. Na Náchod sice Jurečka žádnou vazbu nemá, ale je to shodou okolností bydliště předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Miloš Petera

Nymburk – Exministry­ně školství dostala i otázku, zda zná Miloše Peteru a řešila s ním dotace. To byl bývalý hejtman Středočesk­ého kraje za ČSSD. Policii zajímalo, jestli má Petera vztah ke klubu Polaban Nymburk, ale to Valachová nevěděla. Polaban dostal dotaci až dodatečně po vypuknutí celé kauzy, když byly všechny žádosti znovu překontrol­ovány.

Jan Chvojka

Hlinsko – policii rovněž zajímalo, jestli Valachová řešila sportovní dotace pro objekt TJ Hlinsko s kolegou z vlády Janem Chvojkou. Chvojka v odpovědi pro MF DNES popřel, že by za dotace lobboval. Nynější šéf poslanců ČSSD Chvojka se v Hlinsku narodil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia