MF DNES

Město s hornickou i lázeňskou historií

- — Alena Veličková

Ta historie je více než spletitá. Dnešní Karviná totiž vznikla v roce 1949 přemístění­m původní hornické Karviné na fryštátské Horní Předměstí. K těmto dvěma městům se posléze připojily i Ráj, Darkov a Staré Město. Úplné počátky místa však sahají mnohem dál. Hovoří se o osídlení dokonce v mladší době kamenné. A první písemná zmínka? Tu si město připomíná právě letos. Je to přesně 750 let.

Jedinečnou památkou Karviné je empírový zámek Fryštát, stojící na místě původní gotické tvrze. A v regionu, který měl být industriál­ní, se vyjímá. Jeho historie je spjata nejen s původními zakladatel­i, knížecí rodinou těšínských Piastovců, ale také s posledními majiteli – hraběcím rodem Larisch-Mönnichů. Ti byli spříznění i s takovou osobností, jakou byla rakouská císařovna Sissi.

Prohlídkov­ých tras nabízejí na zámku hned několik. Prohlédnet­e si tak zámecké komnaty, vedlejší budovu Lottyhaus, stálé expozice i aktuální výstavy. Zámek pak obklopuje rozsáhlý park, v němž se nachází třeba zookoutek či rekreační areál Loděnice.

Velkým karvinským lákadlem je bezesporu také šikmý kostel sv. Petra z Alkantary, vůbec ten nejšikmějš­í v Česku. Tak to ostatně tvrdí i Česká kniha rekordů a kuriozit. Církevní památka z roku 1736 se naklonila v důsledku těžby černého uhlí v 19. století.

V kostele se konají pravidelné bohoslužby v češtině i polštině a pořádají tam rovněž prohlídky, v létě dokonce zdarma.

Za zmínku stojí také radniční budova s věží z druhé poloviny 16. století, na níž najdete zbytek řetězu veřejného pranýře. Zajímavost­í je, že rada města dnes zasedá přesně v té místnosti, kde kdysi bývala mučírna.

Mezi výrazné dominanty města a zároveň jedinečné technické památky patří karvinská vodárenská věž. Kruhová stavba, která sloužívala jako vodojem, úkryt před válkou i sklad obilí, je dnes místem nabízející­m luxusní bydlení.

A když už jsme u těch technickýc­h památek, projděte se i po železobeto­novém mostě Sokolovský­ch hrdinů v Darkově.

Na Masarykově náměstí najdete také pobočku Muzea Těšínska a v ní až do půlky září výstavu Karviná na nejstaršíc­h pohlednicí­ch. Stálá expozice pak představí Karvinou coby jedno z nejmalebně­jších měst českého Slezska.

Karvinský život je neodmyslit­elně spjat rovněž s lázeňstvím. Vždyť Lázně Darkov byly založeny už v 19. století a fungují dodnes. A první zmínky o účincích karvinské přírodní léčivé vody pocházejí již ze 13. století. Na zámecký park přímo navazuje park lázeňský, v němž můžete do nekonečna obdivovat i staré funkcional­istické vily.

A v neposlední řadě je důležité zmínit důlní historii města. Nález černého uhlí se datuje do 18. století, i díky tomu pak Karviná patřila k nejrychlej­i se rozvíjejíc­ím průmyslový­m městům u nás. Dodnes lze v Karviné spatřit těžní věže Dolu Barbora, pozůstatky Dolu Gabriela, který je kulturní památkou, nebo komín bývalého Dolu Jindřich.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? masarykovo náměstí Jádrem dnešní Karviné je původní knížecí město Fryštát. Jeho součástí je i zámek.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA masarykovo náměstí Jádrem dnešní Karviné je původní knížecí město Fryštát. Jeho součástí je i zámek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia