MF DNES

Turecká krize sráží korunu, zdraží benzin

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Rekordně nízká hodnota turecké měny může zasáhnout i Čechy.

Potěší turisty, kteří budou v oblíbené turistické destinaci moci nakupovat levněji, naopak motoristé rádi nebudou. Turecká krize totiž posílila dolar, který oproti turbulentn­í liře vyniká svou stabilitou. Silná americká měna se projevuje i svým mimořádně vysokým kurzem vůči české koruně, který se ocitl na více než ročním maximu.

„Jeden ze dvou klíčových faktorů, které ovlivňují cenu pohonných hmot v České republice, je kurz dolaru vůči koruně,“uvádí ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumbersk­ý.

Momentální situace tak může mít za následek i zdražení benzinu. „Pokud se nadále nebude hýbat cena ropy, která se teď příliš nehýbe, bude hlavním faktorem ceny pohonných hmot vývoj koruny vůči dolaru,“potvrzuje Boris Tomčiak ze společnost­i Finlord. O cenách u stojanů čerpacích stanic se podle Tomčiaka rozhoduje velmi jednoduše – cena v dolarech na burze v Rotterdamu se násobí aktuálním kurzem.

Turecká krize se v Česku zatím nejvýrazně­ji projevuje na kurzu liry vůči koruně, který za poslední desetiletí nikdy nebyl pro Čechy výhodnější. Čeští turisté tak mohou na dovolené v Turecku ušetřit. Ne přímo na ceně zájezdů – velkou část z nich totiž cestovní kanceláře prodaly předem a turečtí hoteliéři navíc s dovolenými obchodují v eurech, aby se chránili před dopady výkyvů své vlastní měny. „Bude to spíš znamenat zlevnění služeb na místě,“říká Petr Šatný, marketingo­vý ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

„Klienti, kteří jsou momentálně v Turecku nebo se tam v blízké době na dovolenou chystají, mohou ze slabé liry krátkodobě profitovat, protože se pro ně nákupy opravdu zlevnily,“potvrzuje Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

V posledních týdnech se totiž hodnota liry propadla přibližně o čtvrtinu, což je při nákupech znát. „Dá se ale očekávat, že se tento fakt brzy projeví v cenách, které se nominálně zvýší a efekt slabé liry se vyváží,“varuje Bezděk.

Lira ztratila polovinu hodnoty

Celkově už letos turecká měna ztratila téměř polovinu své hodnoty. Během posledního týdne k jejímu propadu přispěly i sankce, které na Turecko uvalily Spojené státy.

Těm vadí, že v zemi je od roku 2016 zadržován americký pastor Andrew Brunson, jehož turecké úřady obviňují ze špionáže a podpory terorismu.

Americký prezident Trump v pátek oznámil, že zdvojnásob­í dovozní cla na ocel a hliník z Turecka, a uvedl, že vzájemné vztahy obou zemí momentálně nejsou dobré.

Kromě padající měny se země potýká i s vysokou mírou inflace, která již dosahuje úrovně téměř 16 procent. Tato hodnota trojnásobn­ě přesahuje cíl tamní centrální banky, která tak čelí tlaku na další zvyšování úrokových sazeb.

Na své červencové schůzi se ale turečtí centrální bankéři postarali o překvapení. Navzdory doporučení­m od ekonomů se totiž zavázali, že stávající úrokové sazby dál zvyšovat nebudou. Odborníci tento krok zdůvodňují rostoucím vlivem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na tamní ekonomiku.

Příbuzný v čele centrální banky

Erdogan je dlouhodobý­m odpůrcem vyšších úrokových sazeb a jeho vliv mnozí ilustrují tím, že nedávno jmenoval ministrem financí svého zetě Berata Albayraka. Ten má na současné ekonomické problémy stejný názor jako prezident a označuje je za „útok“proti jeho zemi.

„Erdogan u sebe chyby logicky nevidí, a tak obviňuje jiné země, že poškozují Turecko. Svojí rétorikou celou situaci jen zhoršuje a nesnaží se hledat řešení,“komentuje turbulence tureckého hospodářst­ví Peter Bukov, hlavní analytik společnost­i TopForex.

Turecký prezident prohlásil, že má plán, jak z krize ven, nesdělil však žádné konkrétní detaily. Podle Bukova investoři již spekulují nad možnými kapitálový­mi kontrolami a zvažují i konfiskaci amerických dolarů a zlata, čímž by se situace z mezinárodn­ího hlediska pouze zhoršila.

„Některé evropské banky zaznamenal­y výraznou expozici vůči tureckým peněžním ústavům, které se pravděpodo­bně při tak silné devalvaci dostanou do finančních tísní. Vyvstává tu tak hrozba přesunu celého problému do eurozóny, možná až do USA,“uvádí Bukov.

 ?? Foto: ČTK ?? V turecké směnárně Žena v tradičním oděvu v Instanbulu sleduje kurzy. Turecká měna výrazně oslabuje, dolar naopak posiluje.
Foto: ČTK V turecké směnárně Žena v tradičním oděvu v Instanbulu sleduje kurzy. Turecká měna výrazně oslabuje, dolar naopak posiluje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia