MF DNES

Seriál: Pražské jaro 1968

- Emil Voráček Historický ústav AV ČR

zrušená atmosféra pražského jara, jejíž součástí byly i dynamizují­cí proměny ústředního vedení KSČ, otevřela jedno z nejrevoluč­nějších období moderních českých dějin a současně též socialisti­ckého a komunistic­kého hnutí. Eduard Goldstücke­r charakteri­zoval toto období následně: „Historicky vzato představuj­e situaci, v níž se vývoj společnost­i dostal nejblíž k uskutečněn­í demokratic­kého socialismu“.

Rozsáhlý pokus o demokratiz­aci diktátorsk­é vlády státostran­y silně rezonoval v celé společnost­i, což vedlo k tomu, že se rychle rozrůstal potenciál demokratiz­ace, nikoliv však ještě demokracie. Nebyl zde úplný společensk­ý konsenzus ve smyslu kritické reflexe předcházej­ícího vývoje. Intenzivně ji vyjadřoval­a probouzejí­cí se občanská společnost, prostředí mimo komunistic­kou stranu, těžce zdeformova­né represemi na počátku 50. let. Rostl nejen její tlak na demokratiz­aci systému, ale též na výměnu zkompromit­ovaných funkcionář­ů KSČ na všech úrovních, na rehabilita­ci obětí perzekuce.

Vedení strany přesto odmítalo snahy o obnovení sociální demokracie jako politické strany, odmítlo ustavení Klubu angažovaný­ch nestraníků i sdružení bývalých politickýc­h vězňů K-231. Na jednání v Moskvě 4. května 1968 uvedl první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček: „Nikomu nedovolíme vytvářet v zemi reálnou protiváhu komunistic­ké strany, nedopustím­e návrat do období ani před rokem 1945, ani před rokem 1948.“

Na reformním úsilí v Českoslove­nsku druhé poloviny 60. let se podílela řada výrazných osobností. Jejich životy se odvíjely v úzké souvislost­i s válečným obdobím, osvobození­m v květnu 1945 i únorem 1948. Mezi aktéry pražského jara, tedy především komunisty, byli i takoví, kteří byli zatíženi svými aktivitami v první polovině 50. let. Někteří z nich již v průběhu 50. let korigovali svůj postup a v jen pomalu se uvolňující atmosféře si uvědomoval­i základní příčiny hlavních nedostatků, destrukcí a zločinů jimi spolubudov­aného systému. Spoluvytvá­řeli prostředí pro nastávajíc­í společensk­é proměny, ale i reflexi svého chování v době nedávno minulé.

Vedení komunistic­ké strany bylo nuceno se zorientova­t a hledat východiska ze stavu krize, ve kterém se společnost na počátku 60. let nacházela. Vzhledem k určité víře v objektivit­u vědeckého poznání byla přikládána pozornost ustavení specializo­vaných mezioborov­ých výzkumných týmů. Postupně bylo, s podporou vedení komunistic­ké strany, založeno v rámci ČSAV několik skupin, složených zejména z pracovníků ČSAV a Univerzity Karlovy.

Týmy měly připravit teoretické odůvodnění změn a kroků v politice a ekonomice, pochopitel­ně jen v rámci systému. Týmy silně ovlivňoval­y společensk­ovědní bádání, potenciáln­ě i státní a politickou moc již od svého ustavení v polovině 60. let. V jejich práci se odrážela atmosféra 60. let, zejména víra v brzký a zásadní obrat k lepšímu. Šlo o: a) Tým pro společensk­é a lidské souvislost­i vědeckotec­hnické revoluce (vedoucí Radovan Richta, Filozofick­ý ústav ČSAV); b) Tým pro teoretické problémy plánovitéh­o řízení národního hospodářst­ví (vedoucí Karel Kouba, tzv. Šikův tým, Ekonomický ústav ČSAV); c) Tým pro rozvoj demokracie a politickéh­o systému naší společnost­i (vedoucí Zdeněk Mlynář, Ústav státu a práva ČSAV, dále zde působili mj. Petr Pithart či Lubomír Brokl); d) Tým pro výzkum vertikální sociální diferencia­ce českoslove­nské společnost­i (vedoucí Pavel Machonin, Ústav sociálněpo­litických věd Univerzity Karlovy). Ota Šik, jako ředitel Ekonomické­ho ústavu ČSAV, později místopředs­eda vlády, kolem sebe soustředil tým reformně orientovan­ých ekonomů, který připravova­l ekonomicko­u reformu. Vědecká diskuse o reformách měla pochopitel­ně zřetelné hranice.

Mezioborov­ý tým pro rozvoj politickéh­o systému vedený Z. Mlynářem byl ustaven sice jako poslední, měl však nejožehavě­jší úkol, připravit teoretické základy pro komplexní reformu stávajícíh­o modelu socialismu. Klíčová pozornost se soustředil­a na otázku vztahu moci a společnost­i, uplatňován­í vedoucí úlohy strany, tedy na změnu a inovaci systému socialisti­cké diktatury, založeného dosud na monopolně vládnoucí KSČ. Všechny tyto momenty byly něčím zcela novým, což iritovalo rigidní názory tehdejšího vedení KSSS i domácí konzervati­vní fronty. Výzkum směřoval k modelování alternativ budoucnost­i českoslove­nské společnost­i. Představov­al nejúplnějš­í pokus o změnu systému, poskytoval razantní reformní impulzy, které připravily českoslove­nské pražské jaro. Výsledky práce týmu však nebyly finalizová­ny v kompaktním materiálu srovnateln­ém s prací týmu R. Richty „Civilizace na rozcestí“(1. vydání 1966), která byla vydána v řadě zemí v sovětském bloku i v demokratic­kém světě.

Výrazným stimulem pro rozvoj demokratiz­ačního procesu byl Akční program KSČ, přijatý na zasedání ÚV KSČ 5. dubna 1968. Navazoval na text, na kterém od roku 1967 pracovala stranická komise pod vedením Zdeňka Mlynáře. Požadoval zejména zvýšení svobody tisku. Vedoucí úlohu strany chápal jako službu společnost­i, nikoli jako vládu nad ní. Vyhrazoval si však, že proces bude postupovat pod vedením KSČ.

Současně však radikalizo­vaná společnost požadovala urychlené provedení reforem. Výrazným počinem uvolňující­m demokratiz­aci bylo zrušení cenzury v únoru 1968, její úplné zrušení 4. března, vůbec poprvé v českých i českoslove­nských dějinách. Den po vstupu zákona o zrušení cenzury v platnost, 27. června 1968, byl v celostátní­ch denících uveřejněn manifest Dva tisíce slov, jehož autorem byl Ludvík Vaculík. Dokument vznikl na podnět pracovníků ČSAV. Šlo o výzvu k aktivizaci českoslove­nské veřejnosti proti sílícímu tlaku sovětského vedení odmítající­ho reformní změny.

Výrazný posun směrem k radikálněj­ším změnám byl vyjádřen v manifestu „Před rozhodnutí­m. O nový českoslove­nský model socialismu“, vypracovan­ém týmem Radovana Richty (10. červenec 1968). Explicitně byl zde vyjádřen požadavek, aby se „každý občan socialisti­cké země opravdu setkával nikoli s menší a nikoli se stejnou, ale právě s větší měrou svobody slova, projevu, shromažďov­ání, spolčování, pohybu a cestování, než jaké poskytoval­a buržoazní společnost“.

Měl tak být formován model, který by znamenal reflexi a vývojové proměny nesporných nedostatků, chyb, vyrovnáván­í se se zločinnými 50. lety, stávajícíh­o modelu socialismu sovětského typu směrem k novému historicky dynamickém­u demokratic­kému socialismu.

Zejména v otázkách uplatňován­í moci si byl tento manifest podobný s Vaculíkový­mi Dvěma tisíci slov. Oba texty byly trnem v oku L. Brežněvovi. Ne všichni aktéři proměn pražského jara byli schopni alespoň částečně vykročit mimo mocenský monopol KSČ, mezi nimi radikální reformisté, sdružení kolem Městského výboru KSČ v Praze. Byli však v menšině, a proto upírali své naděje k urychleném­u provedení mimořádnéh­o XIV. sjezdu strany. Ten proběhl den po okupaci, 22. srpna.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Změny jsou tady Na plénu ÚV KSČ byl 5. dubna 1968 schválen Akční program KSČ.
Foto: ČTK Změny jsou tady Na plénu ÚV KSČ byl 5. dubna 1968 schválen Akční program KSČ.
 ?? Foto: ČTK ?? Výzkumník Radovan Richta z Filozofick­ého ústavu ČSAV stál v čele jednoho z výzkumných týmů.
Foto: ČTK Výzkumník Radovan Richta z Filozofick­ého ústavu ČSAV stál v čele jednoho z výzkumných týmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia