MF DNES

Nejtragičt­ější víkend na silnici: 13 mrtvých

-

Uplynulý víkend byl v počtu dopravních nehod nejtragičt­ější od začátku letních prázdnin. Od pátku do neděle zemřelo na českých silnicích podle předběžnýc­h statistik 13 lidí.

O život přišlo šest motorkářů, tři cyklisté, tři řidiči osobních aut a jeden chodec. Nehody připravily o život v pátek tři lidi, v neděli čtyři a v sobotu přišlo o život šest lidí, čímž se 11. srpen zapsal jako nejtragičt­ější den tohoto roku.

Za alarmující považuje ředitel dopravní policie Tomáš Lerch tragickou bilanci řidičů motocyklů – policie na motorkáře podle něj apeluje, aby se vyhnuli riskantní jízdě, a vyzývá i ostatní řidiče k opatrnosti. „V létě je na silnicích zvýšený pohyb motorkářů, cyklistů a chodců, tedy nejzranite­lnějších účastníků silničního provozu,“zdůraznil. V současném horkém počasí podle Lercha často přeceňují své síly cyklisté.

Letní prázdniny jsou podle statistik nejkrizově­jším obdobím na silnicích – jezdí více unavených a vystresova­ných lidí, za volant také častěji sedají sváteční řidiči, kteří nemají dostatečné zkušenosti a schopnosti.

„Účinky únavy se dosti podobají účinkům při jízdě pod vlivem alkoholu. Nejkritičt­ějším časem je hluboká noc, tedy čas mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Málo se ví, že kritickým časem je také odpoledne mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou,“upozorňuje koordináto­r bezpečnost­i silničního provozu Besip. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia