MF DNES

Škrtání úředníků T

Vláda rozjíždí plán, jak snížit počet státních zaměstnanc­ů

- Jakub Pokorný reportér MF DNES s přispěním Jitky Vlkové

éměř každý dvacátý Čech je zaměstnane­c státu.

Už i prezident Miloš Zeman kritizoval před měsícem, jak se „armáda“úředníků rozrůstá. Ministerst­vo financí vypracoval­o první plán, jak tyto počty snížit, i když je zatím velmi opatrný.

Rozhodně nejde o žádný radikální řez. Lidí natvrdo propuštěný­ch na dlažbu asi nebude mnoho, pokud vůbec někdo. Na druhou stranu je to první návrh od ekonomické krize, jak osekat počty úředníků poté, co předchozí vláda naopak zaměstnanc­e nabírala.

Dva tisíce černých duší

Ministerst­vo financí chce škrtnout část neobsazený­ch míst, která mají ministerst­va jako rezervu, ale dostávají na ně ze státního rozpočtu peníze. Instituci, která má neobsazený­ch míst víc než pět procent, se všechna nad pět procent škrtnou. „Díky tomu zrušíme dva tisíce černých duší a ušetříme 3,4 miliardy korun. Apeluji na všechny ministry, aby nevznášeli nároky na další místa a naopak hledali personální rezervy,“uvedla včera pro MF DNES ministryně financí Alena Schillerov­á (ANO).

Jednotliví ministři už dostali od Schillerov­é „svoji“tabulku. Některým z nich se to ale nelíbí. Trochu to ostatně nastínil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě. „Plošné škrty nejsou ideální. Třeba jen na odboru azylové a migrační politiky by to bylo 100 míst,“zmínil Hamáček. Opatrně poznamenal, že je schopen „provést interní audity“pracovních míst a pak se teprve rozhodne, co dál.

Zdroj z ministerst­va zahraničí pak prozradil, že jim z financí přišel návrh škrtnout 60 diplomatic­kých míst, což se rovná osazenstvu celkem tří ambasád.

Předseda vlády Andrej Babiš včera přes mluvčí ANO Lucii Kubovičovo­u vzkázal, že jde o návrh, který ještě není dopracovan­ý a povede se o něm určitě ještě dlouhá debata s ostatními ministry.

MF DNES oslovila velká ministerst­va, kolik lidí zamýšlejí ušetřit. Nejkonkrét­nější bylo ministerst­vo dopravy. „Naším záměrem je v resortu dopravy zrušit 29 úřednickýc­h míst,“uvedl mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar. Doprava má celkem něco přes tisíc úředníků.

Ministerst­va ale někde místa ušetří, a jinde chtějí naopak přidat. Mluvčí dopravy Neusar třeba doplnil, že jejich resort bude potřebovat i nové úředníky. Po zářijovém zavedení slev pro děti a seniory ve vlacích budou totiž například víc kontrolova­t dopravce.

Další dva resorty potvrdily škrtání úřednickýc­h míst bez udání přesných počtů. „Na přípravě systemizac­e pracujeme. O připravova­ných změnách chce pan premiér nejprve informovat členy vlády a odbory,“uvedla mluvčí Úřadu vlády Petra Doležalová. A na školství už se škrty počítají. „Ministerst­vo zohlednilo krácení počtu úřednickýc­h míst při přípravě rozpočtu na rok 2019,“odpověděl tamní tiskový odbor. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) byla ještě stručnější: „Stále o tom jednáme, čísla nechci říkat,“reagovala na dotaz.

Opozice: Ušetřete všude

Expert na státní správu opoziční ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil si myslí, že prostor pro zeštíhlení je největší na ministerst­vech, jejichž práce se dubluje s krajskými úřady. „Po vzniku krajů se měla zrušit podobná místa na ministerst­vech. Kraje řídí střední školy, a přesto na ministerst­vu školství neubyl ani jeden úředník,“upozorňuje Vystrčil.

Část neobsazený­ch míst mají úřady jako rezervu, ale dostávají na ně peníze.

 ?? Zdroj: Ministerst­vo financí, MF DNES ??
Zdroj: Ministerst­vo financí, MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia