MF DNES

Vraždy v Ústí: „Šli jsme jen svázat chlapa“

- — Monika Gordíková

„Benák za mnou přišel a řekl mi, že má pro mě kšeft. Že má známého podnikatel­e, kterého někdo obral o osm milionů. Že jen svážeme nějakého chlapa a ten podnikatel si to tam přijde vyřídit,“popsal zadlužený čtyřiapade­sátiletý Jaroslav Topinka úplný začátek hrůzného činu, na jehož konci byli tři mrtví a dvě zneužité nezletilé dívky v zahrádkářs­ké kolonii u Ústí nad Labem.

Případem z letošního ledna se včera začal zabývat ústecký krajský soud. Topinka, jemuž jeho známý slíbil za „výpomoc“půl milionu korun, přes čtyři hodiny vypovídal o své roli, která byla vedlejší. Hlavní pachatel totiž patří mezi mrtvé.

Oba muži dorazili k chatě 7. ledna večer. „Nevěděl jsem, že tam bude víc lidí,“dušoval se Topinka před trestním senátem. Po vstupu dovnitř Benák nejdříve nelegálně drženou zbraní zastřelil psa, který proti nim vyběhl. „Ani o té zbrani jsem nevěděl. Napadlo mě utéct, ale co kdyby mě střelil do zad,“líčil Topinka.

Pak podle obžaloby spoutali všechny členy rodiny – manželský pár a tři děti, dospělého chlapce a dvě nezletilé dívky. „Spoutal je Benák. Nekladli odpor. Já to byl zkontrolov­at v podkroví a přinesl jsem ručníky, které jsme jim pak přelepili přes oči,“popisoval. Zalepili jim i ústa.

Následně vynesli do podkroví ženu, které se udělalo špatně, a poté i manžela. Tím Topinkova úloha skončila. Benák mu do ruky vrazil 600 korun, které v chatě ukradl, a přikázal Topinkovi, aby odešel.

Vrah se zastřelil

Benák pak podle obžaloby brutálně napadl muže i ženu. Ona zemřela na následky úderů do hlavy, jeho uškrtil. Poté dle závěru vyšetřován­í sešel dolů a jednu z dívek donutil k pohlavnímu styku, druhou k orálnímu sexu. Pak vyšel ven a zastřelil se.

„Asi se zbláznil. Neumím si vysvětlit, co se tam pak dělo,“pokrčil u soudu rameny Topinka, jemuž za zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody hrozí trest v rozmezí od osmi do šestnácti let.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Odměna 600 korun V pondělí začal soud s komplicem vraha ze střížovick­é zahrádkářs­ké kolonie.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Odměna 600 korun V pondělí začal soud s komplicem vraha ze střížovick­é zahrádkářs­ké kolonie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia