MF DNES

Lék na předpis v zahraničí? Půjde to přes eRecept

-

eští pacienti by od roku 2020 měli mít možnost vyzvednout si léky na předpis pomocí eReceptu i v zahraničí. Při pobytu v zemích EU bude stačit zkontaktov­at svého lékaře, který eRecept předepíše, a lék si Češi vyzvednou přímo v zahraniční lékárně.

V současnost­i má pacient, který si potřebuje vyzvednout lék na předpis v zahraničí, dvě možnosti. Buď předem navštíví svého lékaře, který mu vystaví takzvaný přeshranič­ní předpis, nebo musí navštívit doktora v cizině a získat recept od něj.

„Bude například možné, aby se pacient pobývající v zahraničí telefonick­y domluvil se svým lékařem a ten mu identifiká­tor eReceptu poslal buď SMS zprávou nebo e-mailem,“říká Hana Šindelářov­á ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Identifiká­tor eReceptu – tedy papírovou průvodku, SMS zprávu, e-mail či pacientsko­u aplikaci k eReceptu – ukáže pacient spolu s prokázáním totožnosti lékárníkov­i.

Případný doplatek bude podle ceníku dané země, ve většině států jsou však podle Šindelářov­é doplatky vyšší než v Česku. „Ve všech zemích EU, potažmo zemích mimo EU, nemusí být dostupné konkrétní léčivé přípravky, které pacient užívá v České republice,“upozorňuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová. Lidé tak mohou například požádat předepisuj­ícího lékaře, aby uvedl obecný název produktu. Bude tak možné vydat lék, který je v dané zemi k dispozici. (liv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia