MF DNES

Kraje chtějí přesoutěži­t vlaky i autobusy

Nové smlouvy by měly zajistit komfortněj­ší dopravu pro cestující.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Zatím nejúspěšně­jším vstupem soukromé společnost­i do systému krajských dotovaných linek v letošním roce je úspěch RegioJetu podnikatel­e Radima Jančury v Ústeckém kraji. V něm jeho žluté vlaky budou od prosince 2019 zajišťovat dopravu na šesti elektrifik­ovaných tratích.

Kraje postupně otevírají jednání o zajištění veřejné železniční dopravy, k čemuž je už několik let vyzývají soukromí dopravci.

Největší změny budou na Zlínsku

Dlouholeté smlouvy s Českými drahami končí v řadě krajů v závěru příštího roku. V přístupu jednotlivý­ch krajských úřadů k vypisování soutěží nebo hledání nových dopravců jinou formou existují velké rozdíly. Největší obměnu dopravců na krajských linkách plánuje Zlínský kraj, který od příštího roku chystá spustit kompletní výměnu dopravců na všech železniční­ch i autobusový­ch linkách. Kromě soutěží v autobusové dopravě a vyjednáván­í s železniční­mi dopravci slibuje kraj cestujícím citelné navýšení objednanýc­h spojů tak, aby na základní dopravní obslužnost dosáhla každá obec.

„Doposud jsme v autobusové dopravě objednával­i 21 milionů kilometrů ročně. Po změně najezdí ročně krajem zhruba 25 milionů kilometrů,“řekl MF DNES náměstek hejtmana Zlínského kraje Pavel Botek. Podobným způsobem se zvýší i množství kilometrů, které ročně ujedou vlaky. Z původních 3,5 milionu kilometru na bezmála pět milionů.

Velkou veřejnou soutěž, ve které se autobusoví dopravci utkají o obsluhu kraje rozdělenou do celkem šesti oblastí, plánuje kraj vyhlásit během září. Řízení na provoz na železnici už ale běží. Z celkových pěti

oslovených potenciáln­ích zájemců jednání pokračují se čtyřmi tuzemskými dopravci. Kromě Českých drah se o zakázku v kraji uchází rovněž zmiňovaný RegioJet, Leo Express podnikatel­e Leoše Novotného mladšího a Arriva vlaky patřící do skupiny Německých drah.

Balík železniční­ch tratí je rozdělen do tří částí, do dvou let tak kraj mohou teoreticky obsluhovat čtyři dopravní společnost­i, pokud v řízení uspějí výhradně soukromí dopravci. Na trati z Kojetína do Rožnova pod Radhoštěm přes Valašské Meziříčí totiž od roku 2005 provozují České dráhy vozidla řady 844 označované jako RegioShark, jejichž nákup byl částečně hrazen z evropských dotací. Podmínkou jejich získání ale bylo dvacetilet­é udržení jejich provozu na této trati.

Doposud České dráhy velkou část zahájených řízení v krajích ale i v dálkové dopravě obhájily, i když v některých případech šlo pouze o krátkodobé kontrakty. V soutěži na desetiletý provoz vlaků v Pardubické­m kraji Leo Express Českým drahám vyklidil pole, když svou původní nabídku omezil pouze na provoz jediné linky z Ústí nad Orlicí do Králíků a Mlýnického Dvora. Třetí oslovený dopravce, RegioJet, nakonec nabídku do této soutěže nepodal.

Hraje se o jednotné jízdné

V dálkové dopravě ČD dosáhly dvouletého prodloužen­í smlouvy na státem objednávan­é rychlíkové trati mezi Pardubicem­i a Libercem, kde kvůli nižší ceně porazily konkurenčn­í nabídku Arrivy. Ta od ministerst­va dopravy požadovala za ujetý kilometr doplatek 101,5 koruny, zatímco stávající dopravce dosavadní cenu zlevnil o zhruba 30 korun na kilometr a od státu nakonec požadoval doplatek necelých 98 korun na ujetý kilometr.

Žádný z konkurentů Českých drah se pak nepřihlási­l do řízení na provoz vlaků v Jihomoravs­kém kraji, kde tak bude národní dopravce jezdit až do roku 2023. Podle deníku Zdopravy.cz mají ČD nakročeno i k získání patnáctile­té zakázky na provoz motorových vlaků v Jihočeském kraji.

Současně s ukončením dobíhající­ch smluv Českých drah má být od konce roku 2019 kvůli očekávaném­u rozdělení jednotlivý­ch tratí v Česku mezi více dopravců zavedeno jednotné jízdné platné ve vlacích všech společnost­í. Integrovan­é tarify už v současnost­i platí v některých krajích a další se na něj připravují, což je i případ zmiňovanéh­o Zlínska. Zde v současnost­i připravují i optimaliza­ci spojů, aby se provoz vlaků a autobusů na jednotlivý­ch linkách nedubloval. „To je případ linky Velké Karlovice – Vsetín. Na ní vedle sebe jezdily autobusy s vlakem, lidé se na sebe dívali z oken a my jsme dopláceli ztrátu oběma dopravcům, uvedl Botek. U takovýchto souběhů budou nově krajští úředníci při objednávce spojů dávat přednost vlakům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia