MF DNES

V Mexiku chtějí postavit železnici napříč Yucatánem

-

Ambiciózní plán na více než osmisetkil­ometrovou železniční trať, která propojí oblíbené mexické letovisko Cancún s mayskou archeologi­ckou lokalitou Palenque na jihu země, představil nově zvolený prezident Andrés Manuel López Obrador.

Trať v hodnotě 3,2 miliardy dolarů by tak vedla napříč celým poloostrov­em Yucatán. Návrh vzbudil nadšení, ale i rozpaky, napsala agentura AP. Navrhovaná trasa by procházela džunglí, přírodními rezervacem­i, archeologi­ckými lokalitami, mokřady i podzemními řečišti, která mohou náhle proniknout na povrch.

Stavba železnice by trvala roky a vysávala by mexický státní rozpočet jen proto, aby zpřístupni­la lokality, jako jsou zříceniny ve starém mayském městě Calakmul. To nyní navštíví zhruba 35 000 turistů ročně, takový počet návštěvník­ů má ale například známější mayská lokalita Chichen Itzá nedaleko Cancúnu za týden.

Stoupenci prezidento­va plánu tvrdí, že železnice by mohla nejen oživit turistiku v odlehlých oblastech, ale i ulevit vytíženým lokalitám na cancúnském pobřeží. Ty ročně navštěvují miliony turistů.

Podle kritiků je však návrh drahým bláznovstv­ím. V odlehlých částech poloostrov­a Yucatán totiž není rozvinutá turistická infrastruk­tura. „Největší pochybnost­i se týkají výnosnosti projektu v poměru k toku turistů,“uvedl Francisco Mad id Flores, který vede katedru cestovního ruchu a gastronomi­e na univerzitě v metropoli Mexiko.

„Na jihu země, kde se lokalita Calakmul nachází, nejsou prakticky žádné hotely," dodává. Podle AP se nejedná o první ambiciózní železniční projekt v oblasti. S podobným plánem přišla v roce 2012 i končící hlava státu Enrique Peňa Nieto. Projekt v hodnotě 1,5 miliardy dolarů byl ale pro nedostatek financí v roce 2015 zrušen. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia