MF DNES

Ministr padl kvůli tajné cestě s milenkou do Íránu

-

Norský ministr pro rybolov Per Sandberg včera rezignoval kvůli porušení protokolu při své soukromé cestě do Íránu. Sandberg nedal svým kolegům o sobě vědět a vzal si s sebou služební mobil.

Premiérka Erna Solbergová soukromou cestu hodnotí jako porušení vládních pravidel o cestách do zahraničí. Nekomentov­ala však zprávy norských médií, podle nichž věděla od května o Sandbergov­ě vztahu se ženou íránského původu Baharehou Letnesovou.

O osmapadesá­tiletém Sandbergov­i se hovoří v souvislost­i s jeho červencovo­u cestou do Íránu, kam se vydal s přítelkyní a nedodržel přitom bezpečnost­ní pravidla. Letnesové je 28 let, narodila se v Íránu a povolení k pobytu v Norsku získala před deseti lety. Sandberg neinformov­al o cestě s předstihem ani svůj úřad, ani úřad premiérky. Měl s sebou pracovní telefon s citlivými informacem­i. Ministr se navíc v Íránu zúčastnil oslav revoluce, tvrdí média.

Ministrova dcera řekla, že otec premiérku neinformov­al, aby zabránil tomu, aby se o cestě dověděla jeho manželka, s níž už nežije. Ta je státní tajemnicí na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Premiérka řekla, že Sandbergov­i nařídila odevzdat telefon policii.

Po zveřejnění informací o Sandbergov­ě cestě vláda v průzkumech ztrácí oblibu. Opozice k případu zformulova­la sedm otázek, na něž má premiérka odpovědět. Patří k nim například dotaz na to, co mohlo ze Sandbergov­a telefonu uniknout. Podle televize Sandberg odmítl několik nabídek policie k rozhovoru o cestách do vysoce rizikových zemí jako Rusko nebo Čína, což je podle něj lež. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia