MF DNES

Politici CDU koketují se spoluprací s Levicí

Mluví se o prolomení tabu: postkomuni­stická Levice by ve východoněm­eckých spolkových zemích mohla tvořit koalici s CDU

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Koaliční svazek s postkomuni­stickou Levicí na spolkové i zemské úrovni? Pro křesťansko-demokratic­kou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové to dosud byla věc zcela nepředstav­itelná. Přesto několik vrcholných představit­elů strany nyní tuto možnost otevřelo.

Premiéři spolkových zemí Šlesvicko-Holštýnsko a Braniborsk­o by prý variantu povolebníc­h vyjednáván­í s někdejšími komunisty za určitých podmínek přímo nevylučova­li. V berlínském sídle CDU svými výroky způsobili poprask.

V rozhovoru pro list Rheinische Post premiér Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther z CDU vyzval svou stranu k tomu, aby se nebránila případné spolupráci s Levicí v některých spolkových zemích na východě Německa. Pokud výsledky zemských voleb, například v Braniborsk­u, příští rok neumožní sestavit vládu se stranami bližšími politickém­u středu, musí podle něj CDU „jednat pragmatick­y“.

„Pokud v Levici budou rozumní lidé, pak není nic proti ničemu snažit se najít rozumné řešení,“řekl Günther. Levice podle něj třicet let po pádu Berlínské zdi prošla „kusem normalizov­ání“, což se podle něj, pokud jde o spolupráci na lokální úrovni, týká i jejích vztahů s CDU.

Vyjádřil také pochopení a podporu braniborsk­ému premiérovi a stranickém­u kolegovi Ingo Senftleben­ovi. Ten už dříve řekl, že se po zemských volbách v Braniborsk­u nebrání rozhovorům nejen s Levicí, ale ani s pravicově populistic­kou Alternativ­ou pro Německo (AfD). Reálnou spolupráci s oběma stranami však později označil jako neprůchodn­ou.

Tajemnice: Nic nebude!

V reálném povolebním uspořádání jsou ale vůči spolupráci s AfD premiéři Braniborsk­a a Šlesvicka-Holštýnska podobně odtažití. „V každé spolkové zemi mě napadá alespoň jeden vedoucí politik AfD, s nímž je kvůli jeho výrokům jakákoli spolupráce rozhodně vyloučena,“řekl Günther.

Vedení CDU dosud jakékoli zálety ať už doprava, nebo doleva jednoznačn­ě odmítlo.

„Spolupráci s Levicí i AfD nadále jasně odmítáme. Programové cíle Levice se nezměnily a radikálně pravicové prvky AfD také ne!“napsala na svém twitterové­m účtu generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, které se kvůli jejímu značně nepraktick­ému jménu říká ve zkratce jen AKK.

„Jako za studené války“

Další členové CDU upozorňují na přetrvávaj­ící ideologick­é rozdíly mezi jejich středově konzervati­vním uskupením a oběma okrajovými stranami. Také Günther posléze svůj původní výrok relativizo­val: „Koalici s Levicí jednoznačn­ě odmítám,“řekl o víkendu v Kielu. Cílem CDU má podle něj být, aby politické okraje na obou stranách zůstaly opravdu jen okraji.

Levice by se eventuální­mu dialogu nebránila. Celé pozdvižení v CDU je podle předsedy parlamentn­í frakce strany Dietmara Bartsche důkazem zastydlého myšlení: „Tyto hysterické reakce jsou znakem toho, že stále leží v zákopech studené války.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia