MF DNES

Jak dostat Bakalu do polepšovny

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Parlamentn­í vyšetřovac­í komise k prověření privatizac­e těžební firmy OKD narazila na problém dosud neznámý. Vyšetřovac­ích komisí, jako je tato, ustavila Poslanecká sněmovna v éře samostatné­ho Česka už více než dvě desítky. Za tu dobu si pozvaly na jednání stovky svědků. Řadové úředníky, policisty, lékaře, novináře, ale také ministry, premiéry, guvernéry centrální banky, prezidenty. Někdo vypovídat odmítl, buď kvůli „ztrátě paměti“, anebo aby si nepřivodil trestní stíhání. Ale ještě nikdy se nestalo, aby pozvaný svědek odmítl před komisi vůbec přijít. Až nyní finančník Zdeněk Bakala.

Co s tím? Bakala není žádná malá ryba ani okrajový svědek, je to jeden z hlavních aktérů šetřené uhelné kauzy. Jeho pohled a jeho informace by mohly komisařům pomoci posunout se v rozkrývání případu dál. Má být Čechoameri­čan jako první svědek předveden do Sněmovny policií? Na to se nabízí minimálně dvojí pohled.

Bylo již zmíněno, že podobných komisí byly desítky. Nevyšetřil­y nikdy nic, nebo téměř nic, obvykle jakýkoliv smysluplný závěr zmaří politické složení komise. Mají si komisaři dokazovat svaly alespoň tím, že jim policie přivede aktuálně desátého nejbohatší­ho Čecha v klepetech? I kdyby se tak stalo, Bakala odmítne vypovídat, anebo na beton neřekne nic, co by mohlo privatizac­i OKD osvětlit – a jemu uškodit. A navíc ho ani žádná policie nepřivede: finančník žije ve Švýcarsku a jakýkoli pokus dostat ho odtud proti jeho vůli před komisi se utopí v letitém papírování mezi našimi a švýcarským­i úřady. Komise má přitom už v říjnu odevzdat své závěry Sněmovně.

Vedle tohoto pragmatick­o-cynického pohledu se ale nabízí i jiný, který ctí právo a ústavní pořádek v zemi. Chabá efektivita vyšetřovac­ích komisí by neměla zakrýt jejich výsadní postavení v systému nalézání spravedlno­sti. Existenci komisí zakotvuje speciální článek ústavy (čl. 30), což je jako mimořádný prostředek staví na roveň třeba NKÚ nebo ČNB. Dává jim možnost prošetřit věci veřejného zájmu (což kauza OKD určitě splňuje) a zákon neumožňuje nikomu odmítnout se před takovou komisi dostavit.

Takže jde o to, jestli má stát Bakalovi a jeho případným následovní­kům dát najevo, že jeho ústava a další zákony jsou trhací kalendář. Proto možná i jen symbolické pověření policie, aby násilím přivlekla někoho, kdo se hlasitě vysmál nejen jednomu postiženém­u regionu, ale teď už i celému státu a jeho ústavnosti, nějaký smysl má.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia