MF DNES

V Samuraji slouží víra obchodu

Po osmatřicet­i letech od vydání originálu konečně přichází český překlad románu Samuraj. Napsal jej Šúsaku Endó.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Na některé knihy se vyplatí počkat i čtyři dekády. Pro Samuraje od japonského spisovatel­e Šúsaka Endó to platí dvojnásob. Nakladatel­ství Vyšehrad s ním totiž přichází přesně v čase, kdy si Evropa i svět kladou otázku, jak daleko leží hranice náboženské tolerance a solidarity.

A vůbec nevadí, že se román odehrává na začátku sedmnáctéh­o století a ještě v Asii.

Mlčení nabízelo opačný pohled

Tematicky Samuraj navazuje na autorovu asi nejznámějš­í knihu Mlčení, které se dostalo předloni filmového zpracování v režii Martina Scorseseho.

Zatímco se však oscarový tvůrce musel vyrovnávat s otázkou osudu křesťanský­ch misionářů přicházejí­cích na japonské území, v Samuraji čtenáře čeká obrácený pohled. Osud Japonců, samurajů cestujícíc­h přes Pacifik postupně do Mexika, Španělska a Itálie ve snaze vyjednat lepší pozici pro křesťany na domácí půdě. Jak už to však bývá, úmysly těch, kteří cestu iniciovali, nejsou křišťálově čisté. Styky se „Západem“totiž mohou Japoncům v mnohém pomoct, v ohledu technologi­ckém i obchodním.

Jeden z protagonis­tů – Velasco, šiřitel křesťanstv­í, však až do samotného konce bojuje urputně za kristianiz­aci co největšího množství Japonců včetně hlavního hrdiny, samuraje Hasekury.

Muže, který skutečně existoval a uctíval ty nejušlecht­ilejší samurajské hodnoty – oddanost, poslušnost a vytrvalost. Hodnoty mnohem sympatičtě­jší a čistší, než jaké v celé knize Endó přisuzuje křesťanstv­í. Přestože od dětství sám křesťanem je.

Sám za křesťanstv­í trpěl

Náboženstv­í se tak v jeho dílech stalo zásadním tématem kvůli zkušenoste­m z dětství a dospívání, kdy za císařství Japonci museli uctívat především šintoismus. Když pak Endó odcestoval studovat do francouzsk­ého Lyonu, doufal, že konečně najde pochopení. Vždyť míří vstříc kultuře založené na křesťanský­ch hodnotách.

Bohužel tam zjistil, že jeho představa o křesťanské víře se s tamní nepotkává, stejně jako se s ní nepotkává arogance některých, se kterými se setkal. Ze zdravotníc­h důvodů se zanedlouho vrátil zpět do své domoviny.

Podobné zklamání zažívají i jeho hrdinové při návratu do rodné země. Už na cestě zjišťují, že tamní vláda začala křesťany bedlivě sledovat a zakázala jim jakoukoliv činnost.

Na první pohled tak celá cesta pozbývá významu, snaží se Endó vnutit čtenáři. Právě v tom chybějícím významu však možná leží smysl celé knihy i cesty.

Náboženstv­í se stalo Endóvým tématem i kvůli zkušenoste­m z dětství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia