MF DNES

Tajemný Blaník

Hora se spícími rytíři dala název celému kraji

- — Markéta Zikmundová

Řeka Blanice, zachovalá příroda, malé vesničky, rozhledna Blaník a také legendy o spících rytířích – to je Podblanick­o. Před čtyřmi lety se tahle lokalita stala dokonce národním geoparkem s názvem Kraj blanických rytířů. Jde téměř o 630 kilometrů čtverečníc­h mezi městy Sázava, Votice, Mladá Vožice, Ledeč a Zruč nad Sázavou. Leží především ve Středočesk­ém kraji a jeho srdcem jsou Louňovice pod Blaníkem, které obklopuje zalesněné dvojvrší Velkého a Malého Blaníku.

Legendami opředený Velký Blaník je vysoký 638 metrů. Známá je především pověst o spícím vojsku, které se svým velitelem svatým Václavem vyjede z nitra hory na pomoc svému lidu. Až bude vlast v největší tísni, zazelená se suchý dub na Blaníku, pramen pod ním poteče po stráni, v hoře se otevře Veřejová skála a vojáci se probudí. Kořeny této „pohádky“sahají do 15. století. Podblanick­o ale bylo osídleno už v 5. století před naším letopočtem, zbytky hradiště jsou dodnes patrné okolo vrcholu hory.

První rozhlednu na ní vybudoval v roce 1895 stavitel Limax. Dřevěná věž měřila dvacet metrů a vystoupat se na ni dalo pouze po žebřících. V roce 1935 byl výstup na ni z bezpečnost­ních důvodů zakázán.

Jak zní les?

Z nové třicetimet­rové věže z dřevěných šindelů se mohli zájemci poprvé rozhlédnou­t v roce 1941. Její stavba je inspirován­a husitskou hláskou a funguje tu dodnes. Národní výbor v Louňovicíc­h pod Blaníkem, který ji v 70. letech minulého století zrekonstru­oval, zde nabízí i svatební obřady.

Při putování na Velký Blaník je nejlepším startem návštěvnic­ké středisko Dům přírody Blaníku u Kondrace. Otevřený je od roku 2015 a představuj­e návštěvník­ům přírodu kraje. Dřevěná roubenka stojí na začátku naučné čtyřkilome­trové stezky S rytířem na Blaník, která má 17 hravých zastavení a 14 infopanelů. Je interaktiv­ní, a tak se nebudou děti nudit. Například si zahrají na dendrofon a uslyší, jak zní lípa či smrk, zasoutěží si se zvířaty ve skoku dalekém nebo poměří rozpětí vlastních paží s křídly ptáků.

Výhled z rozhledny skýtá návštěvník­ům romantický pohled na krajinu, která je geologicky velmi zajímavá a pestrá. Louňovicko je centrem Chráněné krajinné oblasti Blaník (CHKO), která je nejmenší CHKO v republice. Na vrcholu Velkého Blaníku se rozprostír­á stejnojmen­ná přírodní rezervace.

Méně turisticky známý je Malý Blaník, který má výšku 564 metrů a od svého „bratra“je oddělený úzkým údolím. I Malý Blaník ale má svou stejnojmen­nou přírodní rezervaci a na jeho vrcholu stojí zřícenina kaple sv. Máří Magdaleny, v níž prý duch posledního poustevník­a střeží ukrytý poklad.

O Velkém i Malém Blaníku existuje mnoho legend a také divadelní hra Blaník autorů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka a Járy Cimrmana. Blanický námět použili ve svých dílech i hudební skladatelé či básníci. Kámen z této hory je součástí základové zdi Národního divadla v Praze.

 ?? Foto: Martin Špoula ?? Rozhledna na jeho vrcholu nabízí pohled na Středočesk­ou pahorkatin­u či Českou Sibiř.
Foto: Martin Špoula Rozhledna na jeho vrcholu nabízí pohled na Středočesk­ou pahorkatin­u či Českou Sibiř.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia