MF DNES

Středověk na orloji, nebo v myšlení?

- Zápisník Etienne Blaha editor MF DNES

Jezdí se na něj dívat turisté z celého světa, Pražané si ho hýčkají a změny a opravy na něm zajímají celou republiku. Staroměsts­ký orloj je symbol či památka, jakých je v Česku pomálu.

Kromě toho, že právě prochází rekonstruk­cí a je k vidění jen jeho virtuální verze, se začínají vést polemiky ohledně případného nového ciferníku. Ten současný, podle přibližně sto let starého návrhu, si totiž dovoluje mít ve svém středu všechny světadíly. Tedy i Ameriku a Afriku, které v době vzniku stavby nebyly známé.

Podle orlojníka jde o trapnou situaci a neskutečný anachronis­mus. Popravdě ale neznám jednoho člověka, který by si kdy na to stěžoval či se cítil tímto pohoršen. Je tak otázka, jestli kvůli jednomu puristovi opravdu měnit tvář památky, která vznikala staletí tak, jak to lidé cítili. Obzvlášť, když opravdová středověká podoba není dochována.

Vždyť o kolik nádherných věcí nás připravily novogotick­é rekonstruk­ce v 19. století? Nebo si představte, jak by bylo nutno přestavět Pražský hrad, aby vše sedělo podle opravdovýc­h středověký­ch plánů.

Mělo by se počítat prostě s tím, že i staletá památka pořád žije a nemůžeme ji zakonzervo­vat. Pokud jsou předchozí zásahy vkusné, tak si snahou dosáhnout dokonalé čistoty slohu někdy pouze škodíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia