MF DNES

Nebrat nejlepší, ale nejvhodněj­ší K

Z Kyjeva dřív vodil hráče do Liberce. Teď ukrajinský obr stojí Janu Nezmarovi, sportovním­u řediteli Slavie, v cestě do Ligy mistrů.

- Vojtěch Povejšil Jaroslav Beránek

dyž v posledním půlroce kariéry nakukoval do manažerské práce, ocitl se u zrodu pozoruhodn­é kooperace – v létě 2012 začali do Liberce přicházet talentovan­í fotbalisté z Dynama Kyjev.

Dnes večer bude Jan Nezmar v ukrajinské­m hlavním městě na tribuně mačkat palce a věřit, že Slavia, kde od zimy pracuje jako sportovní ředitel, Dynamo vyautuje ze hry o Ligu mistrů.

Ale vzpomínky na doby, kdy do Kyjeva létal pro posily, mu zůstaly. „S trenérem Šilhavým jsme vyrazili na tréninkový kemp Dynama do Rakouska a tam jsme se dohodli,“vybavuje si. „Kontakt jsme měli přes Ukrajince, který žije v Praze a má ke klubu blízko. Hned po návratu ze soustředěn­í jsme začali jednat.“ Ukrajinců z Dynama bylo v Liberci pět, jak na ně vzpomínáte? Okamžitě jsem doporučova­l Rybalku, od první chvíle se mi moc líbil. Tehdy to nevyšlo, ale získali jsme ho v dalším přestupním období. Hodně nám pomohl do Evropské ligy, i tam byl velmi užitečný. Po návratu domů hrál důležitou roli v áčku Dynama, byl v reprezenta­ci, teď je v Turecku. Moc šikovný byl i Ljulka, také on začal v Kyjevě hrát, ale pak se ošklivě zranil a už se do toho nikdy nedostal. Velký talent byl i Kalitvince­v. První dva, Butenin a Morozenko, se úplně nepovedli, ale celkově to byla dobrá spolupráce. Bohužel situace na Ukrajině nám ji nedovolila prohloubit. Setkal jste se s prezidente­m klubu Igorem Surkisem, jehož bratr Grigorij loni v zimě hrozil FAČR normalizač­ní komisí? Měl jsem z něj docela respekt. Ale setkání bylo relativně v pohodě. Během pěti dní v Kyjevě jsem si prohlížel zázemí, seznámil jsem se s fungováním klubu a bavili jsme se o možnostech spolupráce. Dynamo nedávalo moc šancí odchovanců­m, proto hledali partnery pro jejich zviditelně­ní a získání praxe. Pomohly vám teď kyjevské kontakty při přípravách? Ne. Veškeré informace si zjišťujeme sami. Ani s lidmi z Dynama jsem se nesetkal, oficiální část kontaktů mezi kluby proběhla mimo moji úroveň působnosti. Pozdravil jsem se akorát se sekretářem. Je reálné, aby Slavia s někým navázala podobnou spolupráci jako Liberec s Dynamem? Nemyslím si, že Slavia je v situaci, kdy by se měla stát něčí farmou. Na druhou stranu spolupráce na trošku hlubší úrovni není nikdy na škodu. V tomto ohledu máme relativně otevřené dveře do Juventusu. Můžu prozradit, že i téma příchodu jejich hráče jsme už otevřeli. Ale vzhledem k tomu, na jaké úrovni jsme a jaké tu jsou ambice, to není úplně jednoduché. Musí jít o hráče, kteří budou reálnou součástí prvního mužstva, a to je dost složité téma.

Ve Slavii jste už půl roku, můžete srovnávat. V čem je největší rozdíl proti Liberci? Ve velikosti obou organizací, a to ve všech aspektech: v počtu lidí, v zázemí...

S tím souvisí vztahové záležitost­i. V Liberci byla rozhodovac­í fáze o dvou třech lidech, výkonná o dalších pěti. Tady mi trvalo možná tři měsíce, než jsem se dostal k tomu, že jsem všechny lidi vůbec viděl, natož abych se zorientova­l a věděl, s kým mám komunikova­t na které téma. Takže jsem něco řešil, jak jsem byl zvyklý, a přitom jsem procesně někoho opomenul. Ale už si to sedlo a v následujíc­í půlsezoně by už mohlo být vše v zajetých kolejích. V Liberci jste měl mediálně hlavní slovo, Slavii prezentuje předseda představen­stva Tvrdík na Twitteru. Vyhovuje vám být víc v pozadí? Absolutně. Nemůžu říct, že by mi setkávání s médii dělalo problémy, vždy jsem se snažil komunikova­t otevřeně. Ale ne vždy se člověk potká s absolutním pochopením a někdy si i naběhne. Hráč mluví sám za sebe, sportovní ředitel už za celý klub. S tím jsem se ze začátku trošku pral.

odhalil seznam vysněných posil, ukázalo se, že nejvýš na něm je Egypťan Trézéguet. Proč do Slavie nepřišel? Je to uzavřená kapitola? Není zcela uzavřená, ale ani nijak žhavá. V prvním momentu se zalekl toho, jestli je krok do Slavie správný. Dispozice i potenciál má asi pro vyšší level klubu a soutěže a s tím ho konfrontov­alo bohužel moc lidí na to, aby to dokázal schroupat. Bombardova­li ho ze svazu, psali mu spoluhráči. Podlehl obrovskému tlaku okolí. Kdyby se ale podařilo postoupit přes Kyjev a pak ještě o krok dál, mohla by to být jiná situace. Kdyby se nám povedlo dostat se do Ligy mistrů, vstoupíme ještě mnohem víc do povědomí široké veřejnosti. A to už teď se nám povedlo přivést hráče, o které se zajímaly kluby z Evropy. Možná bychom potom byli zajímavějš­í i pro level hráčů jako Trézéguet.

Říká se, že čínští majitelé hodně zkoumají možné posily, než na ně uvolní peníze. Chtějí vám mluvit do práce? Nepoužil bych sousloví, že chtějí hodně mluvit. Chtějí hodně vědět. Zatím se nestalo, aby nám řekli, že nekoupí hráče, kterého chceme, ale chtějí o něm všechno vědět. Je to legitimní požadavek. Navíc je nejdůležit­ější vědět, co chcete, až potom to hledat. Ne obráceně. Mým heslem je: Nemáme kupovat nejlepší hráče, ale ty nejvhodněj­ší.

Slavia není v situaci, kdy by se měla stát něčí farmou. Ale spolupráce na hlubší úrovni není nikdy na škodu. Máme relativně otevřené dveře do Juventusu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: ČTK ?? Věří v postup Sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar bude dnes na tribuně v Kyjevě sledovat, jestli se jeho tým přiblíží Lize mistrů.
Foto: ČTK Věří v postup Sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar bude dnes na tribuně v Kyjevě sledovat, jestli se jeho tým přiblíží Lize mistrů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia