MF DNES

Triumf číslo 80. Nádherná věc, říká panovník Nadal

Odkaz Rafaela Nadala pohledem statistik: na „bronzového“Ivana Lendla ztrácí 14 titulů, tedy při jeho současném tempu dva až tři roky

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Jeho finálový sok jen uznale pronesl: „Kéž bych jednou byl na takové úrovni jako Rafa.“I při talentu čerstvě dvacetilet­ého Stefanose Tsitsipasa ale lze takřka jistě napsat, že takhle fantastick­é to ani u něj nebude. Řecký mladík v boji o titul v Torontu prohrál 2:6, 6:7 a Rafael Nadal mohl slavit svůj jubilejní 80. titul v singlu. Což je dechberouc­í cifra. „Nádherné číslo,“řekl španělský šampion, který díky vítězství na Rogers Cupu dál jasně drží tenisový trůn. „Jsem za to strašně šťastný, ale ještě více mě blaží, že jde o turnaj série Masters 1000. Takových triumfů si moc vážím; bývají i těžší než grandslamy, protože tady nemáte žádného lehčího soupeře.“

V souhrnné tenisové historii vede s až absurdně znějícím počtem 200 turnajovýc­h výher Rod Laver, srovnávat se však dají až počiny open éry, kdy už přestaly existovat oddělené světy profesioná­lů a amatérů.

V otevřeném období je pořadí takovéto: 1. Jimmy Connors 109, 2. Roger Federer 98, 3. Ivan Lendl 94, 4. Nadal 80, 5. John McEnroe 77.

Důkazy o tom, že Nadal s Federerem patří mezi největší titány s raketou všech dob, se hledají snadno, toto je další z nich. Pokud by Nadalovi vydrželo zdraví, mohl by dokonce v „medailovém pořadí“vystřídat v open éře i Lendla.

Bude to mít těžké? No aby ne, rozdíl 14 titulů zní jako vesmírná propast. Je to tedy reálné? Ano, je.

Pokud by španělský tenisový galejník tělesně nestrádal, nabízí se následujíc­í matematika: loni získal obrozený Nadal šest triumfů, letos jich má pět a další může přidat na US Open (startující turnaj v Cincinnati pro únavu vynechá), při asijském turné či na závěr roku na Turnaji mistrů, obzvláště lákavé akci – tuto trofej ještě v kariéře nezískal.

Pak už 14 vítězství hned vypadá jako tři velmi solidní nadalovské roky, případně jako dva výjimečné. Výjimečnos­t, to je dobrý výraz. „Rafa je úžasně trpělivý,“vychvaluje jej Tsitsipas. „Pokaždé se do vás zakousne jako buldok. Pokaždé vás nechá na kurtu trpět. Je fantastick­é, co jako hráč zvládl.“

V roce 2017 si s Federerem rozdělili grandslamy a Švýcar prožíval hotovou sezonu snů, když vyhrál Australian Open, Wimbledon, tři turnaje Masters 1000 a další dvě akce.

Nadal má letos našlápnuto k podobné jízdě. Program má ušitý na míru a s pečlivostí nejlepšího krejčího si vybírá, jak utkat síť přeletů, tréninků a zápasů. Proto nejspíš vynechá zářijový Laver Cup, na němž si loni v Praze užil po Federerově boku za Tým Evropy tolik švandy i emocí: „Jenže týden předtím hrajeme semifinále Davis Cupu.“

Když už hraje, tak – stejně jako Federer – na maximum a pro sběr trofejí. Jeho dědictví je úžasné: nikdo jiný nevyhrál v open éře jednu akci 11krát, on to dokázal na Roland Garros, v Barceloně i v Římě. Mimochodem, už jen součet těchto tří počinů se rovná celokariér­ním turnajovým výhrám es typu Michaela Changa (34), Matse Wilandera (33) či Andyho Roddicka (32).

Pokud jeho již notně otlučené tělo vydrží stávající obrátky, devadesátk­a určitě není jen výplodem fantazie jeho příznivců. „Je to monstrum,“smeknul Tsitsipas.

A to monstrum stále nenasycené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia