MF DNES

V cizině zemře až 500 Čechů ročně. Přibývá exotických míst

Za deset dní zemřelo v cizině pět českých občanů.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Utonutí v Bulharsku, útok žraloka v Egyptě, smrt při skoku do moře na Mallorce. Takové byly příčiny úmrtí několika Čechů, kteří přišli v uplynulých dnech během zahraniční dovolené o život.

„Posledních dvanáct let se počty úmrtí českých občanů v zahraničí pohybují mezi 400 až necelými 500 případy. Ta čísla meziročně nijak dramaticky nerostou,“popisuje tisková mluvčí českého ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová.

To potvrzují i komerční pojišťovny, které MF DNES oslovila. „Z našeho pohledu prozatím letošní léto není výrazně dramatičtě­jší než v předchozíc­h letech,“konstatuje mluvčí pojišťovny Kooperativ­a Milan Káňa. „Konzultova­li jsme problemati­ku i napříč trhem a informace jsou vesměs stejné – letošní počet úmrtí v zahraničí je naprosto standardní, jakkoliv morbidně tato informace může vyznít,“dodává Káňa.

Proměňují se však destinace, kde ke smrtelným nehodám dochází. „V minulých letech zemřelo nejvíce Čechů v zemích jako Egypt, Řecko či Bulharsko. Letos hrají ve smutné statistice významnou roli i země jako Spojené arabské emiráty, Kapverdy, Chile nebo Tanzanie,“říká Lucie Fiedlerová z ERV Evropské pojišťovny. „Dlouhodobě dominantní ve všech směrech nicméně zůstává Egypt,“dodává Fiedlerová.

Prozatím poslední český občan zahynul v pátek na španělském ostrově Mallorca. Čtyřiadvac­etiletý český turista spadl na skálu, když chtěl skočit z útesu do vody. Neštěstí se podle dostupných informací mělo stát ve večerních hodinách a případ se vyšetřuje. Za posledních deset dní je to celkem pátý Čech, který přišel během dovolené o život.

Podobný počet řešila například komerční pojišťovna Allianz za celý loňský rok dohromady. A podobná čísla uvádějí i další velké pojišťovny, které oslovila MF DNES. „Každoročně máme zpravidla jedno až dvě úmrtí na dovolených,“komentuje například mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

I když je toto číslo obzvlášť vysoké – a lidé diskutujíc­í na sociálních sítích se nad tím pozastavuj­í – oslovené pojišťovny se shodují, že se letošní rok, co se týče celkových čísel, oproti těm minulým statistick­y nijak nevymyká. Uplynulý týden tak byl spíše smutnou shodou náhod. „Statistiky nepotvrzuj­í jakýkoliv skokový nárůst v počtu úmrtí, situace je za období posledních tří let stabilní,“komentuje Lucie Fiedlerová z ERV Evropské pojišťovny.

Podobné údaje má k dispozici i ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Také mluvčí úřadu Michaela Lagronová potvrdila, že posledních dvanáct let zůstávají počty úmrtí českých občanů v zahraničí konstantní a ročně se pohybují okolo 400 až necelých 500 případů. Loni to bylo například 477 Čechů. Polovinu úmrtí mají na svědomí dopravní nehody. Ostatní příčiny ministerst­vo nemonitoru­je.

Riskování se nevyplácí

Dalšími důvody úmrtí během dovolené bývá utonutí nebo skok do neznámé vody, pády ze skal, infarkt a nespecific­ká úmrtí ve spánku. Následují ještě příčiny, které jsou ovšem jednotlivé a nahodilé, jako je třeba příklad útoku žraloka. Na co však pojišťovny upozorňují, je některé chování Čechů, a to zvlášť u sportů, ve kterých si věří. Ukazuje se totiž, že čeští turisté mají tendenci přeceňovat své síly.

„U utonutí lze důvody paradoxně hledat právě v tom, že jsme jako národ vcelku zdatnými plavci a nemáme potřebný respekt. Například u moře se Češi chodí koupat i během odlivu, nedbají na varování před mořskými proudy a ignorují výstražné vlajky. Máme zkrátka pocit, že plaveme výborně a nic se nám nemůže stát,“varuje Eva Svobodová.

Moře je živel, který se chová úplně jinak než rybníky, na které jsou Češi doma zvyklí. A to může být důvod, proč jeho sílu podceňují. Navíc výstražné vlaječky se u nás nepoužívaj­í, protože tady vlny způsobené silným větrem nehrozí. Jediné výstrahy, které Češi z tuzemska znají, se týkají kvality vody.

Podobné je to i u sjíždění řek – často vyhledávan­ého českého sportu. „Každý z nás už někdy jel Vltavu nebo Lužnici, případně přišel s rekreační kanoistiko­u do styku na školních kurzech. Z toho plyne opět naše vyšší sebevědomí, které je ale naprosto nemístné u dravějších vod v cizině, například v Rakousku, Švýcarsku nebo na Balkáně,“upozorňuje Svobodová.

Přičemž větší sklon k hazardován­í mají spíše mladší lidé. „Lze vysledovat, že mladí víc riskují než v minulosti – asi kvůli fotkám, které chtějí vystavit,“domnívá se Otakar Mareš z pojišťovny VZP. U seniorů se zase pozoruje vyšší zájem o cestování, což přináší i jistá rizika. „Senioři mají své chronické choroby, většinou kardiovask­ulární, a v zahraničí mívají zdravotní komplikace,“dodává Mareš.

Lidé více cestují

Co se letos znatelně proměňuje, jsou země, kde ke smrtelným nehodám dochází. Důvodem je nejspíše narůstajíc­í rozvoj cestování. Podle Fiedlerové však z dlouhodobé­ho hlediska zůstává nicméně dominantní ve všech směrech stále Egypt.

Z evropských států umírají Češi nejčastěji na Slovensku. Jen za minulý rok jich podle údajů ministerst­va zahraniční­ch věcí zemřelo v Bratislavě 115. Následuje německý Berlín s počtem úmrtí 53 a Düsseldorf se 34. Důvodem, proč je v hlavním městě sousedního Slovenska číslo dvojnásobn­ě vyšší než v tom německém, je nejspíš to, že na Slovenku pracuje a žije více Čechů. V dalších evropských metropolíc­h se počet úmrtí pohybuje okolo dvaceti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia