MF DNES

Vysočanský sjezd – už pouhá labutí píseň

-

Přípravy mimořádnéh­o XIV. sjezdu KSČ probíhaly v euforii atmosféry pražského jara. Požadavek na jeho svolání byl prvně vysloven radikálním­i reformisty, soustředěn­ými kolem městského výboru KSČ v Praze, už v počátku obrodného procesu. Vedoucí tajemníci krajských a okresních výborů strany byli převážně proti.

Výběr a volba delegátů na mimořádný XIV. sjezd KSČ probíhala na okresních konferencí­ch strany během jara 1968. Sjezd byl svolán na 9. září. V den, kdy bylo Českoslove­nsko vojensky okupováno armádami Varšavské smlouvy, se setkalo 50 delegátů sjezdu v pražském hotelu Praha a svolalo poradu všech delegátů na 22. srpna. Sjezd probíhal v utajení před okupačními vojsky, a to v jídelně ČKD v pražských Vysočanech. Porada byla zahájena v 11.18, přítomno bylo zhruba tisíc delegátů, dvě třetiny z celkového počtu. Ze Slovenska bylo v tomto okamžiku přítomno jen pět delegátů. Následně byla porada přeměněna na mimořádný sjezd KSČ.

Vzhledem k tomu, že první tajemník strany Alexander Dubček byl spolu s dalšími představit­eli unesen do Sovětského svazu, se řízení sjezdu ujal Věněk Šilhán. Prohlášení sjezdu jednoznačn­ě odmítlo tvrzení o existenci kontrarevo­luce a ohrožení socialismu v Českoslove­nsku. Základním požadavkem se stal okamžitý odchod cizích vojsk. Druhá výzva sjezdu se obracela na komunistic­ké strany celého světa s prosbou, aby podpořily tři požadavky: propuštění všech zadržovaný­ch českoslove­nských představit­elů a zajištění jejich nerušené práce, okamžité obnovení všech občanských svobod a práv, odchod okupačních armád.

Byl zvolen ústřední výbor v počtu 144 členů, přičemž se počítalo s jeho doplněním o slovenské kolegy. V závěrečné rezoluci bylo zasedání sjezdu prohlášeno za nepřetržit­é. První zasedání sjezdu bylo ukončeno večer v 21.15, aby se už nesešlo. Zasedání a voleb na sjezdu se zúčastnilo 1 219 z 1 543 zvolených delegátů, ze Slovenska však dorazilo delegátů pouze 50.

26.–28. srpna se v Bratislavě konal mimořádný sjezd Komunistic­ké strany Slovenska, který zvolil prvním tajemníkem Gustáva Husáka a důraz kladl na provedení federaliza­ce.

Zúčastnilo se 1 219 delegátů, ze Slovenska dorazilo delegátů pouze 50.

 ?? Foto: ČTK ?? V utajení 22. srpna 1968 se ve Vysočanech sešel v utajení před Sověty XIV. sjezd KSČ.
Foto: ČTK V utajení 22. srpna 1968 se ve Vysočanech sešel v utajení před Sověty XIV. sjezd KSČ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia