MF DNES

Do „muzea“o vodě se vchází dlouhým tunelem

-

U hráze vodní nádrže Švihov, známé spíš pod názvem Želivka, stojí unikátní Vodní dům s expozicí o vodě. Za vesnicí Hulice turisty upoutá už jeho stavba. Je částečně zapuštěna do terénu a fasáda je obložena kamenem hadcem z nedalekého lomu. Kdo má rád si vše vlastnoruč­ně osahat, tak tady si přijde na své. Malí i velcí se mohou dostatečně vyřádit už v atriu před vstupem, kde je několik vodních atrakcí.

Do expozice se vchází poměrně netradičně – devítimetr­ovým tunelem, po jehož stranách stéká voda. Je modelem přivaděče, kterým teče pitná voda z přehrady Švihov do Prahy. Od stropu visí obří mikroorgan­ismy, v akváriích žijí raci a vodní hmyz. Lidé si tu mohou „vyrobit“mlhu či pustit zvuky ptáků, žab a hudební skladby inspirovan­é vodou.

Historie zatopeného území je připomenut­a na konci prohlídky v sále, kde krátký film ukazuje život v městečku Dolní Kralovice, než ho zatopila přehrada.

Vstupné je 90 korun, ale provozovat­elé turistický­ch cílů nabízejí společnou vstupenku „Zážitky u Želivky“na čtyři místa – do Vodního domu a Včelího světa v Hulicích a Kolowratsk­é věže a Vodáckého muzea ve Zruči nad Sázavou. Společná vstupenka platí celou sezonu, dospělí za ni zaplatí 200 Kč, děti 110 Kč, rodinná pro dva dospělé a dvě děti pak stojí 500 Kč. (buš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia