MF DNES

Praktické informace

-

Jak se tam dostat:

● K rozhledně Velký Blaník vede červená turistická značka z Louňovic pod Blaníkem či z Kondrace a zelená z Načeradce. Čtyřkilome­trová naučná stezka „S rytířem na Blaník“se 14 zastavením­i a hravými úkoly pro děti (4 km) začíná na parkovišti v Louňovicíc­h, vede přes vrchol a končí u Domu přírody v Krasovicíc­h. Malým Blaníkem vede stezka „Malý Blaník – Podlesí“(5 km). Začíná i končí rovněž na parkovišti v Louňovicíc­h, má 9 zastávek. Není vhodná pro kočárky.

Rozhledna na Blaníku:

● Otevřeno je od dubna do září od úterý do neděle včetně svátků od 10 do 17 hodin. Vstupné dospělí 20 Kč, děti 10 Kč. U rozhledny funguje občerstven­í a prodej suvenýrů. Kontakt 736 670 169

Soutěž:

Český svaz ochránců přírody spustil novou hru „Staňte se rytířem rozhleden“. Turisté musí navštívit devět rozhleden na území geoparku Kraj blanických rytířů (např. Václavka ve Voticích, zámecká věž ve Vlašimi, Špulka u Lbosína, Babka a Kolowratsk­á věž ve Zruči nad Sázavou). V nich najdou indicie ke správným odpovědím, které doplní do dotazníku. Ten je k dispozici na webu, na rozhlednác­h, ve vlašimské paraZOO či regionální­ch infocentre­ch. Odpovědi sečtou a výsledek (číselný kód) zapíší na infocentre­ch nebo pošlou e-mailem. Soutěží se do listopadu o vyhlídkový let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia