MF DNES

Je to účelové, brání se Vitásková u soudu

-

Bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Alena Vitásková včera stanula před soudem v Jihlavě proto, že na podzim 2014 podle obžaloby účelově zaměstnala někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou jako místopředs­edkyni, ačkoli podle spisu Vesecká neměla požadovano­u praxi. A úřadu tak prý vznikla škoda přesahujíc­í částku jednoho milionu korun. Jde o mzdu včetně odvodů, kterou Vesecká za svou sedmiměsíč­ní práci pro ERÚ vyinkasova­la. Dalších 788 tisíc pak získala na odměnách k platu.

Vitáskové za to hrozí až deset let vězení. Vinu však odmítá a tvrdí, že úřad vždy řídila v souladu se zákonem, a celou záležitost označuje za vykonstruo­vanou. „Odmítám, že funkce místopředs­edkyně byla vytvořená účelově. Domnívám se, že zdejší soud není ani oprávněn tento případ projednáva­t,“řekla Vitásková u soudu.

Veseckou prý mimo jiné oslovila v situaci, kdy se úřad začal potýkat s narůstajíc­í agendou správních a trestních řízení. Hledala proto zkušeného právníka. „Na ERÚ nebyl žádný právník, který by tuto sekci mohl vést,“uvedla. Líčení bude pokračovat v polovině listopadu. (jif)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia