MF DNES

Skřítek Trojmezníč­ek doprovází poutníky

-

Oblast Hranic byla kdysi zakázaným územím. Vznik hraničního pásma se zakázaným vstupem znamenal zkázu pro řadu malých osad, lidé museli oblast opustit a zapomenout na její krásy. Na druhou stranu to ale byl doslova dar pro přírodu. Stranou od lidí se podařilo přežít vzácným rostlinám nebo živočichům.

Poznat západní cíp republiky mohou turisté na naučné stezce Na cestě k trojstátí. Celý okruh je dlouhý osmnáct kilometrů, je na něm devět informační­ch tabulí, každé čtyři kilometry pak znavení poutníci mohou spočinout v připravený­ch přístřešcí­ch. Na konci putování na ně čeká turistické razítko připravené v poštovní schránce skřítka Trojmezníč­ka. Ten je průvodcem hlavně nejmenším návštěvník­ům.

Trasa vede z náměstí v Hranicích. První zastávky jsou na místech, odkud Pohraniční stráž hlídala státní hranici. Další jsou pak věnovány historii osídlení regionu nebo přírodě. Zastávka číslo 5 je věnována vzácné perlorodce říční.

Druhá naučná trasa Stezka kamenů je kratší, měří 9 kilometrů a na šesti zastávkách mapuje historii regionu. Na Kostelním náměstí v Hranicích představí největší místní památku, turisty zavede na místo, kde se zřítil anglický bombardér, nebo k trigonu či hraničním kamenům. (pep)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia