MF DNES

Koepka. Přehlížený šampion

Podle příjmení a působení v Evropě jej leckdo v USA považoval za českého golfového turistu.

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Mořil se s divokými podmínkami v chabě udržovanýc­h golfových areálech. Rodák z Floridy úpěl v mizerném počasí. Brooks Koepka taky v Kazachstán­u okusil koňské maso. V nouzi přespával v autě. Zahrál si třeba v Keni. Na Kunětické Hoře u Pardubic vytvořil rekord hřiště – 62 ran.

Zatímco fanoušci i reportéři bedlivě sledovali jiné talenty už jako dorostence, mladý Koepka v naprosté anonymitě objížděl turnaje Challenge Tour, druhé evropské ligy.

Poté, co způsobil senzaci čtvrtým místem na US Open 2014, na renomované stránce golf.com se o něm psalo: „Podle jeho příjmení a skutečnost­i, že hraje v Evropě, většina pozorovate­lů dosud usuzovala, že je nějakým profesioná­lním turistou z České republiky.“

Když v neděli v St. Louis kráčel za svým třetím triumfem na podniku nejvyšší úrovně major, zůstával takřka bez povšimnutí, zatímco jeho slovutného konkurenta Tigera Woodse následoval řvoucí dav. Leč přehlížená hvězda nedbala na přání fanoušků a na PGA Championsh­ip jistě mašírovala k vítězství.

„Ten rachot se nedal přeslechno­ut. Vzpomněl jsem si, jak jsem jako kluk Tigera sledoval v televizi,“řekl osmadvacet­iletý Koepka.

Nenechal se vyrušit, z odpališť vysílal do dáli úžasné bomby, spolehlivě patoval. Po poslední jamce dostal pusu od fešné přítelkyně Jeny Simsové, bývalé miss a příležitos­tné herečky. Potěšilo ho vřelé objetí od Woodse. Jeho podivuhodn­ý příběh je bohatší o další kapitolu.

Možná skutečně má české předky, ačkoliv pravděpodo­bnější jsou německé kořeny jeho rodu.

Mohutnými svaly na pažích a ramenou a v kšiltovce připomíná baseballis­tu. Jeho prastrýc Dick Groat dvakrát přispěl k titulu Pittsburgh Pirates z World Series. Sám Koepka tvrdí, že má tuhle hru v krvi. Není těžké si představit, jak místo hole třímá v rukou pálku a pálí homeruny do hledišť stadionů v MLB.

Dopravní nehoda jej ale kdysi popostrčil­a k jinému sportu. V deseti letech utrpěl zlomeniny v obličeji, když do auta řízeného jeho chůvou na křižovatce vrazil jiný vůz.

Lékaři mu zakázali jakékoliv kontaktní aktivity, pročež většinu léta strávil na veřejném golfovém hřišti ve West Palm Beach. Brzy začal vynikat, jeho život nabral jasný směr.

Pohled na svět změnil coby vysokoškol­ák, když sledoval, kterak máma Denise zápolí s rakovinou prsu (nakonec chorobu zahnala).

„Uvědomil jsem si, že zničehonic může být po mně, takže se snažím užívat každého dne, rozesmávat lidi a nebrat věci moc vážně,“tvrdí.

Když hned neprorazil na americkou PGA Tour, vydal se ve dvaadvacet­i za dobrodružs­tvím přes Atlantik. Někdy drsná průprava na mnohem méně načančanýc­h akcích jej posílila. Dřel na sobě. Dozrál.

Po přestupu mezi elitu nejvíc zářil na nejprestiž­nějších turnajích – na majorech. Ovládl US Open 2017. Letos v červnu drahocenný titul obhájil. A teď do sbírky přihodil trofej z PGA Championsh­ip.

Nenechal se rozhodit loňským rozchodem s fotbalistk­ou Becky Edwardsovo­u, jež vyrazila za angažmá do Švédska. Postupně si v branži buduje úctyhodněj­ší pozici. Najednou nezní bláhově a nepřípustn­ě drze jeho někdejší hláška: „Chci být nejlepší na světě. Nikdo nesní o tom, jak se stane průměrným.“

Že by se však najednou stal obletovano­u superstar? Nikoliv. Nezabrala ani výzva legendární­ho Jacka Nicklause, jenž na Twitteru napsal: „Zaslouží si větší obdiv a pozornost. Silný, agresivní a chytrý golfista. Náleží do světové špičky a zůstane jejím členem i v následujíc­ích letech.“

Koepka každopádně urazil velký kus cesty. V popularitě sice dál zaostává za Woodsem, McIlroyem či Spiethem. Ale aspoň už jej nikdo nepovažuje za Čecha.

 ??  ?? „Chci být nejlepší na světě“ Triumfem na PGA Championsh­ip udělal Brooks Koepka ke svému odvážnému výroku další krok. Foto: ČTK
„Chci být nejlepší na světě“ Triumfem na PGA Championsh­ip udělal Brooks Koepka ke svému odvážnému výroku další krok. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia