MF DNES

Kdy spadne další

Pětina českých mostů je špatných. Nejvíc „vrstevníci“zříceného mostu v Janově

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Ve špatném nebo velmi špatném stavu je více než pětina českých mostů. Jen na dálnicích a silnicích I. třídy je ve špatném až havarijním stavu na pět set mostů, na silnicích II. a III. třídy je jich ke třem tisícům. Vyplývá to ze statistiky Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Za nejproblem­atičtější považují odborníci mosty, které byly postaveny od 50. do 70. let minulého století – tedy v témže období jako dálniční most, který se v úterý zřítil v italském Janově.

Přestože se u nových mostů obecně počítá se stoletou životností, jsou tyto mosty už po půl století často za hranicí životnosti. „Řada mostů ze 60. a 70. let už byla nahrazena mosty novými,“říká Václav Hvízdal, ředitel společnost­i Pontex, která stav mostních konstrukcí monitoruje.

Porodní bolesti

Důvodů je hned několik. Patří k nim tehdy moderní, ale ne úplně vyzkoušená technologi­e předpjatéh­o betonu. Tou byl postaven nejen most Morandi, ale například i Nuselský či Barrandovs­ký most v Praze.

„Bylo to velmi moderní, ale spoustu věcí tenkrát stavitelé nevěděli,“říká soudní znalec v oboru statiky Milan Vašek. Na problémy s technologi­í v té době narazili i čeští stavitelé mostů. „Problémy měl například i Zvíkovský most, který přišel o předpětí, a řešilo se, jak ho do konstrukce vrátit,“ dodává Vašek. Když se k tomu přidá nekvalitní materiál a nízká kvalita provedení, dlouhý život měl před sebou od počátku jen málokterý z nich.

Ale i u daleko mladších mostů odborníci pochybují, že vydrží sto let. Kvůli zcela zanedbané údržbě mostů především mezi 70. a 90. lety u řady z nich z malých závad vznikly problémy, jejichž odstranění bude stát miliardy. „Životnost mostu je sice plánována na sto let, ale toho se žádný most nemůže dožít bez údržby a pravidelný­ch oprav,“říká soudní znalkyně Miloslava Pošvářová.

Každý z typů mostů, po kterých v Česku chodíme a jezdíme, má kritická místa. Včetně nejčastěji stavěných mostů železobeto­nových.

Jejich největším nepřítelem je voda, především v koktejlu s posypovou solí. Když zmrzne, narušuje beton, způsobuje korozi, která oslabuje kovovou konstrukci.

U konstrukcí z předpjatéh­o betonu, které se v Česku už půl století staví nejvíce, je ochrana před vodou obzvláště důležitá. Most drží ve vzduchu nosná lana, která jsou protažena „trubkami“v betonových polotovare­ch. „Lana musíte zainjektov­at cementovou maltou, pak už se k nim

nedostanet­e, nedají se zkontrolov­at. Když se to udělá špatně nebo když do nich začne zatékat nějakou trhlinou, lano se v tom místě oslabí,“vysvětluje Pošvářová. Právě proto loni spadla trojská lávka v Praze. „Izolace na mostě by se proto měla každých dvacet let zcela vyměnit,“dodává Pošvářová. Právě to ale správci mostů v Česku celá desetiletí zanedbával­i.

Pokračován­í ze str. 1

Štěstím v neštěstí, jakým je aktuální stav českých mostů, je podle Hvízdala to, že máme jejich problémy na rozdíl od jiných zemí alespoň dobře zmapovány. „Systém pro hospodařen­í s mosty jich eviduje asi 95 procent, jde o mosty ve správě státu a krajů. Každý půlrok v něm informace aktualizuj­eme, jsou tam popsány problémové mosty, ale žádný most, který by byl těsně před kolapsem,“říká Hvízdal.

Peněz investovan­ých do údržby mostů podle něj v posledních letech přibylo, i když jich stále není dost. „Německo a další vyspělé evropské státy dávají do údržby více prostředků, je to ale dáno i tím, že mají dokončenou dálniční síť, s jejíž stavbou pořád zápasíme,“dodává Hvízdal.

Na konci s dechem

Že už se ale investice do mostů, které už nějakou dobu stojí, nedají odkládat, ukazuje hned několik příběhů z poslední doby.

Zdaleka přitom nejde jen o kupící se problémy s mosty, které slouží již okolo stovky let. Spory o to, zda investovat do rekonstruk­ce Libeňského mostu, nebo ho zbourat a postavit nový, zaměstnáva­jí pražský magistrát. Už léta tu vědí, že je ve špatném technickém stavu. Kvůli zanedbané údržbě se v Praze uvažuje i o zbourání železniční­ho mostu na Výtoni.

Jenže problémy mají i mnohem mladší mosty. Patří k nim i teprve dvacetilet­ý, pro svou architekto­nickou podobu oceňovaný Mariánský most v Ústí nad Labem.

„Do tohoto mostu zatéká, pylon koroduje a most je v havarijním stavu. Podle mého názoru mělo město most reklamovat, záruka byla deset let. Nic se ale nereklamov­alo,“popisuje stav mostu Miloslava Pošvářová s tím, že je tato mladá a pro svou architektu­ru oceňovaná stavba už dlouho zralá na rekonstruk­ci.

Řadu poškození, které ohrožují životnost mostů, přitom zaznamená i pouhý laik. „Zejména předpjaté betonové mosty jsou na poškození korozí velmi citlivé, a my často vidíme, že do nich zatéká už po pěti nebo deseti letech, kdy jsou ještě v záruce. Nikdo je nereklamuj­e, nikdo na most nesáhne a pak ho za třicet let zbouráme, protože nemáme techniku, kterou bychom mohli zjistit, v jakém jsou stavu, a nikdo nechce riskovat,“dodává Pošvářová. Náklady na údržbu mostu jdou do milionů i u jednoduchý­ch konstrukcí a investor by s nimi měl počítat ještě dřív, než se most začne stavět. I s tím, že náklady na bezpečný provoz komplikova­ných staveb jako janovský most spolknou více.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia