MF DNES

Italská tragédie: zůstal jenom smutek a zlost

-

V troskách po zřícené části janovského mostu se včera hasiči prodírali sutinami a snažili se najít přeživší. Počet obětí už se vyšplhal na nejméně čtyři desítky. Naklánět se začal i další pilíř, proto evakuovali okolí. Italové zatím oplakávali oběti, mezi kterými byly i tři děti.

Současně vyšetřoval­i možné příčiny havárie. Statici vyloučili, že bezprostře­dní příčinou zhroucení mostu mohl být úder blesku do pilíře. Zmiňovali několik nepříznivý­ch faktorů, které mohly spolupůsob­it. Nevhodný projekt, nesprávně zvolený materiál, zanedbanou údržbu mostu i příliš hustou a těžkou dopravu. Závěry vyšetřován­í se čekají v řádu měsíců.

Italy notně nadzvedly zprávy o tom, jak politici problém roky přehlíželi. Mluví se o špatné infrastruk­tuře i podceněnýc­h investicíc­h do údržby dálnic. (sla)

● Unijní státy si nebudou migranty vylovené z moře u Libye rozdělovat podle povinných kvót, ale na základě dobrovolno­sti.

● Lídři EU podpořili vytvoření „regionální­ch platforem“, které budou určeny pro vylodění lidí zachráněný­ch na moři.

● Unie se zavázala zvýšit podporu výcviku libyjské pobřežní stráže i úsilí směřujícím­u k zastavení činnosti převaděčů migrantů působících z území Libye. (lup)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia