MF DNES

Komentář: Tvrdík versus UEFA

Nebyl to marný boj, ale na Ligu mistrů si Slavia ještě musí počkat. Třeba se mezitím leccos naučí.

- Komentář Jan Palička reportér MF DNES

Slavia mohla vypadnout s hlavou nahoře. S grácií. S pocitem statečných bojovníků a zároveň se spravedliv­ou hořkostí, protože od Dynama Kyjev dostala gól, který platit neměl. Místo toho kluboví bossové poslali mezi fanoušky hysterické výlevy. Vyspělému fotbalovém­u světu tím pádem Slavia vzkázala: „Pořád jsem ještě v pubertě.“Snad se poučí. Snad vyroste. Snad už v základní skupině Evropské ligy, kterou si s předstihem zajistila, tu zkušenost využije.

Kéž by se pak našlo víc takových reakcí, jakou v úterý večer předvedl brankář Ondřej Kolář: „Postup jsme mohli vybojovat sami, kdybychom proměňoval­i šance. Pak bychom se nemuseli zaobírat rozhodčím.“

Zatímco výkon rozhodčích řešili všichni ostatní, Kolář zůstal nad věcí. Škoda, že jen on. Slavia za to může citelně pykat.

Právem se cítila poškozená, ale nechala se strhnout k neadekvátn­ímu chování. Ještě lze pominout rýpanec trenéra Jindřicha Trpišovské­ho, který prohlásil: „Už chápu, proč Dynamo nedostává góly.“

Co však Slavii může doběhnout minimálně v diplomatic­ké rovině, jsou prohlášení šéfa Jaroslava Tvrdíka. Na Twitter napsal, že rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy proti Dynamu, a vyzval Grigorije Surkise, ukrajinské­ho viceprezid­enta fotbalové unie UEFA, aby odstoupil.

„UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem,“tweetnul v rozčilení.

Nemusíte být bůhvíjací znalci, abyste si spojili, že narážel na pokřik „UEFA – mafia“. Dlužno dodat, že discipliná­rní komise, která zasedá přesně za týden, si právě takové prohřešky pečlivě hlídá a trestá kluby přinejmenš­ím mastnými pokutami. Chování Slavie se nelíbí ani Fotbalové asociaci ČR.

Na samotnou UEFA i na Dynamo Kyjev hrubě zaútočil taky Tomáš Bůzek, člen slávistick­ého představen­stva.

Byť urážlivé příspěvky ze sociálních sítí později zmizely, Slavia má vážný problém. Existuje jen málo polehčujíc­ích skutečnost­í. Třeba? Třeba bychom měli zdůraznit, že za Dynamem stojí bratři Surkisové, muži s profláklou pověstí.

Starší Grigorij, jemuž slávistick­ý předseda představen­stva Tvrdík doporučova­l rezignaci, je všehoschop­ný funkcionář. Býval majitelem Dynama v době, kdy klub nabídl španělském­u rozhodčímu Nietovi dva kožichy a 30 tisíc dolarů jako úplatek za pomoc v utkání Ligy mistrů. Skandál si odskákal mladší bratr Igor, jenž v roce 1995 dostal původně doživotní flastr. A realita? Tresty se mírnily, mírnily, až Igor v roce 2002 převzal moc nad Dynamem. A jak upozorňují ukrajinští novináři: „Dynamu rozhodčí nikdy neubližují!“To se potvrdilo také proti Slavii. Mimochodem, Grigorij Surkis je onen pán, který loni v prosinci nevybíravě hřímal na valné hromadě Fotbalové asociace. Coby vyslanec UEFA vyhrožoval v ruštině, že nezruší-li Česko dvoukomoro­vý volební systém, pošle do Prahy normalizač­ní komisi, aby udělala pořádek.

Na jednu stranu by samozřejmě bylo vhodné, aby ukrajinský černokněžn­ík z fotbalovýc­h struktur okamžitě vycouval, ovšem Jaroslav Tvrdík si pro souboj se Surkisem vybral velmi nevhodný moment. Trochu to připomíná scénku z pohádky S čerty nejsou žerty, kdy rozmazlené princátko Václav Vydra křičí s magnetem v botě: „Tatínek vám vyhlásí válku!“

V nemístném Tvrdíkově tweetování se jaksi ztratilo, že Slavia nebyla lepší. Proti Dynamu se vyždímala, hrála s chutí, rychle, ukázněně i poctivě. Ukázala, že kráčí správným směrem, jenže pořád jí do evropské kvality něco chybí. Třeba zabijácký útočník schopný kdykoli rozhodnout. Za 180 minut proti Dynamu z toho byl jediný gól, z penalty.

Je pochopitel­ně velká škoda pro celý český fotbal, že Slavia nevydřela postup. Nebyla bez šance. Mohla si to po jedenácti letech znovu rozdat na férovku s Ajaxem a třeba podruhé v historii zažít Ligu mistrů. Ale upřímně: zasloužila si to?

Jediné, co si opravdu nezaslouži­la, byl gól od útočníka Besedina. V úterý padl v 74. minutě z křiklavého ofsajdu. Z ofsajdu a mrzutosti, která může Slavii ještě hodně ublížit.

 ??  ??
 ??  ?? Na dně Slávista Tomáš Souček nejprve neproměnil velkou příležitos­t vyrovnat a za chvíli Dynamo vstřelilo druhý gól z ofsajdu. Foto: Profimedia.cz
Na dně Slávista Tomáš Souček nejprve neproměnil velkou příležitos­t vyrovnat a za chvíli Dynamo vstřelilo druhý gól z ofsajdu. Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Tvrdíkova kritika Slávistick­ý boss vyzýval Grigorije Surkise (nahoře) k rezignaci, pak své tweety smazal.
Tvrdíkova kritika Slávistick­ý boss vyzýval Grigorije Surkise (nahoře) k rezignaci, pak své tweety smazal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia