MF DNES

17 milionů za vilu. Nájemník Bém chce žít ve vlastním

Bývalý pražský primátor Pavel Bém si po letech bydlení v pronájmu pořizuje vilu. Kupuje tu, v níž už léta žil.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Coby pražský primátor bydlel Pavel Bém v pronajaté vile v Praze 6 za 22 tisíc korun měsíčně. Protože podle některých realitních expertů šlo o polovinu tržního nájemného, čelil kvůli tomu léta kritice.

Teď si Bém vilu kupuje. Zbyňku Karešovi, jeho známému z golfu a spolumajit­eli firmy Michael Developmen­t, která v Praze stavěla byty, má s manželkou zaplatit 17 milionů.

Bémova vila o velikosti 4+1 se nachází v pražských Vokovicích. Z ulice na ni díky vzrostlým stromům a keřům není moc vidět. Z řady okolních vil ovšem ničím výrazně nevyčnívá. Předností pro její obyvatele tak může být její poloha. Do centra města, konkrétně třeba na pražský magistrát, kde Bém léta působil, je to od ní autem patnáct minut jízdy. „Cena zmíněné nemovitost­i za 17 milionů korun je diskutabil­ní a záleží na stavu nemovitost­i či vybavení. Nicméně když vezmu v potaz cenu za metr čtvereční, která se pohybuje v lokalitě Prahy 6 kolem 95 tisíc korun, tak se dostaneme na částku 16 625 000 korun. Takže ano, reálná cena může atakovat hranici 17 milionů s ohledem na stav dané nemovitost­i,“řekl MF DNES Pavel Beneš, ředitel marketingu realitní kanceláře Evropa. Hned ale k tomu dodal: „Dle cenových map však domy v lokalitě stojí v průměru 14 milionů korun, ale je to pouze průměr.“

Bém s nákupem vily začal na konci minulého roku. Na účet podnikatel­i Karešovi měl podle kupní smlouvy do 22. ledna 2018 zaplatit 3,4 milionu korun. Zbylou částku 13,6 milionu má doplatit do letošního 22. prosince. „Tak to tedy koukám,“reagoval na informaci o transakci člověk z jeho okolí. Udivilo ho přitom nejen to, že bývalý politik vilu, kvůli které byl léta popotahová­n, nakonec kupuje, ale i cena, kterou za ni chce dát.

Bývalý pražský primátor MF DNES nevysvětli­l, z jakých zdrojů nemovitost hradí. Na dotazy neodpovědě­l. Záznam o možném využití hypotéky nicméně v katastru nemovitost­í chybí.

Bém se v současnost­i věnuje své lékařské praxi coby psychiatr. Zároveň je jednatelem společnost­i Levandres, která se má zabývat pronájmem nemovitost­í a bytů. Jak si vede, není možné zjistit. Účetní závěrky společnost nezveřejňu­je. Ve sbírce listin je vlastně jen dokument, z něhož vyplývá, že společníka Levandersu zastupuje Martina Wimmerová, která má blízko k lidem z J&T.

„Poskytován­í jakýchkoli informací o zaměstnanc­ích je porušením pracovněpr­ávních zákonů České republiky. Společnost J&T Investment Pool (v níž figuruje Wimmerová) je investiční strukturou sdružující investice soukromých osob, jako taková pak nespadá do struktur bankovního holdingu J&T Finance Group,“napsala MF DNES manažerka skupiny Monika Veselá. Další osobou spojenou se společnost­í Levanders je Libuše Barková, která byla u pádu vlády Stanislava Grosse. „Je tady kontakt jen na ni, pan Bém tu telefonní spojení nemá,“řekl MF DNES recepční, když chtěla bývalého politika navštívit v jeho firmě. „On sem nechodí. Pokud s ním nemáte domluvenou schůzku, tak ho tu nenajdete,“dodal.

Bém získal vokovickou vilu do pronájmu v roce 2007. Ve stejném roce na jaře přitom sám Kareš nemovitost koupil za 16,5 milionu korun. To, že ji pak dal do užívání Bémovi, vysvětlova­l slovy: „Pronájem ani správa nemovitost­í mne neživí ani nezajímá. Stačí mi, když za deset let bude dům ve stejném stavu, jako je nyní.“Podle svých tehdejších slov Kareš koupil vilu jako dlouhodobo­u investici pro svého syna. Teď ji od podnikatel­e bude mít Bém.

 ??  ?? Bém podnikatel K sehnání je přes Libuši Barkovou, která byla u pádu vlády Stanislava Grosse. Společně byli třeba na oslavě narozenin na Hradě.
Bém podnikatel K sehnání je přes Libuši Barkovou, která byla u pádu vlády Stanislava Grosse. Společně byli třeba na oslavě narozenin na Hradě.
 ?? foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Milionová vila Bývalý politik doma nebyl. Na zahradě byl k vidění jen Bémův historický VW Brouk. 2x
foto: Ladislav Křivan, MAFRA Milionová vila Bývalý politik doma nebyl. Na zahradě byl k vidění jen Bémův historický VW Brouk. 2x
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia