MF DNES

„Prohlídky mostů se dělají dvakrát ročně“

-

Normy, podle kterých se kontrolují mosty, jsou nastaveny dobře, říká Václav Hvízdal ze společnost­i Pontex, která stav mostů hodnotí. V posledních zhruba pěti letech přibylo i peněz na údržbu a opravy. Mezi 70. a 90. lety minulého století byla však jejich údržba zanedbáván­a natolik, že návrat k optimálním­u stavu bude trvat ještě hodně dlouho.

Jak často se mosty kontrolují?

Běžné prohlídky se zpravidla dělají dvakrát ročně. Když je most v opravdu dobrém stavu, jednou ročně. Most se při nich posuzuje vizuálně, sledují se hlavní nosné prvky konstrukce, jestli se neobjevily trhliny, deformace. Porovnává se s předchozím stavem, zda nedošlo ke zhoršení stavu. Pak se dělají hlavní prohlídky, po čtyřech až šesti letech podle stavu mostu.

V čem se tato prohlídka liší?

Na rozdíl od běžných prohlídek, u kterých se zaznamenáv­á, co je běžně vidět, se kontrolují i ty části konstrukce, ke kterým dá se dostat například jen za pomoci plošin. Mimořádné prohlídky se dělají například po povodních nebo když při nehodě dojde k nějakému nárazu.

Co se stane, když prohlídka nějaký problém najde?

V takových případech se dělá diagnostic­ký průzkum, který doporučí, jak dál s mostem nakládat. Výsledkem průzkumu může být doporučení, aby se most zboural a postavil nový, nebo dlouhodobý monitoring mostu. Monitoring se dělá, když máte pochybnost­i, že se konstrukce mostu chová, jak má. To byl i příklad trojské lávky. Monitorova­cí čidla se osazují přímo do konstrukce atypických mostů nebo mostů s velkým rozpětím, jako je například Trojský most v Praze.

Trojská lávka se ale zřítila, přestože monitorova­ná byla. Je v Česku více mostů, kde není jasné, jak dlouho vydrží?

Lávky stejného konstrukčn­ího systému, jako byla trojská, byly všechny zavřeny a postupně se zjišťuje, jak na tom jsou. A buď se demolují jako v Nymburce, anebo se zvažuje jejich znovuotevř­ení. (rh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia