MF DNES

Městská hromadná sauna: až 50 °C!

Dopravní podniky začínají kupovat víc klimatizov­aných vozů

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Letošní léto zažíváme rekordně dlouhou vlnu veder. Polevila jen na pár dní – dnes se zase teplota vrátí nad třicet stupňů a podle předpovědi vydrží nejméně do příštího čtvrtka. „Letos tyhle teploty, které jsou vyšší, než je dlouhodobý průměr, trvaly už 20 dní. Tak dlouhá vlna veder tu ještě nebyla,“zhodnotila meteorolož­ka Dagmar Honsová.

V rozpálenýc­h městech při takových teplotách není moc nepříjemně­jších věcí, než se mačkat s ostatními ve vyhřáté MHD. Ještě o něco horší to mají řidiči, kteří za volantem autobusů a tramvají tráví několik hodin denně. „Při více než 25 stupních můžeme mít otevřené dveře k cestujícím, máme ventilátor a stropní větrání. Není to komfortní, ale díky tomu to přežijeme. Spíše je problém, když přestane fungovat klimatizac­e. V klimatizov­aných tramvajích je totiž jen malé okénko, a to je tam pak jako ve skleníku,“popsal jeden z řidičů pražského dopravního podniku. MF DNES má k dispozici od řidičů fotografie teploměrů, které ukazují, že ve velkých vedrech se může neklimatiz­ovaná kabina pro řidiče vytopit i na 51 stupňů.

„Ještě kvůli tomu není třeba panikařit, k nehodám vlivem vedra dochází opravdu jen v krajních případech. stupňů Nicméně výkonnost řidiče se snižuje. Běžné úkony, jako dívání se do zrcátka nebo otáčení hlavou, mohou být utlumeny a vedro se projevuje i na úrovni ochoty,“upozornila dopravní psycholožk­a Vlasta Rehnová.

Standardem dopravních podniků v celé republice proto už nějakou dobu je mít alespoň část vozů s klimatizov­anými kabinami řidičů. Například Dopravní podnik města Brna se vozům s chladicím zařízením pro cestující dlouho bránil, jelikož jeho vedení to vzhledem k neustálému otevírání a zavírání dveří na zastávkách považovalo za zbytečné. Zato klimatizov­anou kabinu řidičů má 70 procent jeho dopravních prostředků.

Klimatizac­i by však ocenila i spousta cestujícíc­h. MF DNES v pondělí odpoledne, kdy se v Praze venkovní teplota pohybovala mezi 33 a 34 stupni, vyrazila otestovat rozdíly mezi tramvajemi a autobusy s chladicím zařízením a bez. V neklimatiz­ované MHD stoupla rtuť ke 36 stupňům. „To je ještě málo, jindy to bývá mnohem horší,“komentoval to přítomný řidič. Překvapení­m byla klimatizov­aná tramvaj, v níž teploměr naměřil pouze o 1,5 stupně chladnější vzduch než venku. Na druhou stranu, i to bylo příjemné.

Města mění názor

V Praze je klimatizov­aná zhruba desetina vozů. Tramvají je 109 z 854, autobusů 154 z 1 168. Do budoucna už chtějí nakupovat pouze vozy s klimatizac­í a momentálně připravují investiční záměr na domontován­í klimatizač­ního zařízení do 124 tramvají z řady 15T. To znamená, že klimatizac­í budou vybaveny všechny moderní tramvaje. Kolik to bude stát, zatím jasné není.

Podobně vycházejí vstříc cestujícím i jiná města. Například právě v Brně od letoška už výhody chladicího zařízení nepociťují jen řidiči, ale disponuje jím šedesátka nových autobusů. Do přibližně stejného počtu klimatizac­i stejně jako v Praze zpětně namontují. „Do konce roku jí tak bude vybavený každý třetí autobus. Ohlasy jsou velmi pozitivní. Jen se trochu potýkáme s tím, že nám někteří cestující otvírají okna, i když klimatizac­e jede,“shrnula mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Doležalová. Na tramvaje si však ještě Brňané budou muset počkat.

Zatímco ve Zlíně už první klimatizov­ané autobusy jezdily v roce 2012, v jiných krajských městech ji teprve testují. To je příklad třeba Plzně. „Klimatizov­aný máme zatím jen jeden kloubový autobus Solaris, avšak všechny nově nakupované vozy, včetně dodávek v příštím roce, už s klimatizac­í budou,“přislíbila mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků Lenka Kovaříková.

Stejně to vidí i v Olomouci a například v Ostravě několik dnů zkoušejí cestující prototyp moderní tramvaje Stadler. Ta je kromě klimatizac­e vybavená i USB konektory a dá se v ní jízdné zaplatit kartou.

 ??  ??
 ??  ?? Nejchladně­ji je samozřejmě v metru.
Nejchladně­ji je samozřejmě v metru.
 ??  ?? V autobuse bez klimatizac­e bylo o něco tepleji než venku.
V autobuse bez klimatizac­e bylo o něco tepleji než venku.
 ??  ?? Navzdory klimatizac­i bylo v tramvaji přes 30 stupňů.
Navzdory klimatizac­i bylo v tramvaji přes 30 stupňů.
 ??  ?? Největší horko bylo v jedné ze starších tramvají.
Největší horko bylo v jedné ze starších tramvají.
 ??  ?? Kabina řidiče. Rekord. Foto: Yan Renelt, MAFRA
Kabina řidiče. Rekord. Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia