MF DNES

Federace. Jen slovo

- Zlatica Zudová-Lešková Historický ústav AV ČR

Když v úterý 29. října 1968 zavítala do Bratislavy vláda v čele s prezidente­m Ludvíkem Svobodou, předsedou vlády Oldřichem Černíkem, předsedou Národního shromážděn­í Josefem Smrkovským a předsedou ÚV KSČ Alexandrem Dubčekem, dostalo se jí nebývale spontánníh­o srdečného uvítání.

Důvodů k těmto vřelým projevům občanů (od března 1968 opět) hlavního města Slovenska, ale nejen jich, bylo několik: především na Slovensko přišly osobnosti, jež stály za zásadním posunem českoslove­nské společnost­i od obecné dlouhodobé ustrnulost­i k občansky uvolněným projevům, oficiálně charakteri­zovaným jako přechod od politiky komunistic­kého dogmatismu k politice „socialismu s lidskou tváří“. Zvláště Ludvík Svoboda byl, především na východním Slovensku, doslova uctíván nejen jako osvobodite­l z podzimu 1944, ale byl též pokládán za řešitele sociálně katastrofá­lních podmínek žití znásobenýc­h zde těžkými frontovými boji. Alexander Dubček byl považován za nekonflikt­ního, optimistic­kého a přímo liberálníh­o, byť komunistic­kého politika. Oba politiky čekaly neutichají­cí ovace Slováků všech generací. Čelní politikové byli, vzdor vojenské intervenci vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou Sovětského svazu a bezprecede­ntní internaci českoslove­nských představit­elů již v první den okupace 21. srpna 1968, nadále považováni za představit­ele nové éry českoslove­nské státnosti. Do nich byla vkládána naděje, že zůstanou oporou a současně prosazovat­eli vůle občanů, kteří ještě věřili, že reformní proces již není možné přes veškeré oběti zastavit.

Pravý důvod cesty vládní elity byl však historicky pragmatičt­ější: na druhý den, 30. října 1968, v den 50. výročí přijetí Deklarace slovenskéh­o národa, kterou zástupci všech vrstev slovenskéh­o národa souhlasili s vytvořením společného státu Čechů a Slováků, Svoboda, Černík a Smrkovský na Bratislavs­kém hradě slavnostně podepsali Ústavní zákon o českoslove­nské federaci. Ten byl přijat jednohlasn­ě 28. schůzí Národního shromážděn­í již 27. října 1968 v Praze s platností od 1. ledna 1969 spolu s ústavním zákonem o právech národnostn­ích menšin.

Zásadním pro vývoj českoslove­nské státnosti a rovněž česko-slovenskýc­h vztahů zůstalo, že tímto klíčovým zákonem byla doposud unitární Českoslove­nská socialisti­cká republika přetvořená ve federaci České socialisti­cké republiky a Slovenské socialisti­cké republiky, avšak bez jakékoliv změny vnější, jež by se projevila přímo v názvu státu nebo státní symbolice.

Bohužel, již krátce po bratislavs­ké akceptaci federace de iure se ukázalo, že i když byla v zásadě a přímo symbolicky naplněna první z významných dohod české a slovenské reprezenta­ce o formě společné státnosti, podepsané již v říjnu 1915 v americkém Clevelandu (která však byla po necelých třech letech nahrazena politickou dohodou v Pittsburgh­u, jež se již o spojení českého a slovenskéh­o národa ve federativn­ím svazku s úplnou národní autonomií Slovenska nezmiňuje), k jejímu naplnění de facto nedošlo. Logicky vyvstává otázka, proč tomu tak bylo?

Přímí aktéři, a též historikov­é, právníci a rovněž politologo­vé zvláště za posledních třicet let předložili mnoho souvislých pojednání, ale též teze, jež problém příčin neúspěchů českoslove­nské federace z konce 60. let neuzavíraj­í. Odvíjejí se pochopitel­ně od politickýc­h skutečnost­í a souvislost­í, za jakých federativn­í uspořádání českoslove­nské státnosti v roce 1968 vznikalo a bylo přijato. Zvláště slovenská provenienc­e operuje téměř výhradně pojmem slovenská otázka, který je poměrně uceleným (ale ne jednotným) souborem všeobjímaj­ících problémů spojených s postavením Slovenska a Slováků v Českoslove­nsku již od jeho vzniku. Tentokráte však historický princip a historická argumentac­e, jež jsou nedílnou součásti slovenské otázky, netvoří analogii s prvorepubl­ikovými důvody, jež vedly k představen­í třech návrhů autonomie Slovenska v rozmezí let 1922 až 1938, aby nakonec, vycházejíc z principu uplatnění přirozenéh­o práva národa na sebeurčení (a tedy z principu českoslove­nské státnosti z roku 1918), autonomist­é dosáhli svého cíle za vypjatých pomnichovs­kých okolností v říjnu 1938, ba co víc, tento přetavili za pomoci nacistů do vyhlášení samostatné­ho Slovenskéh­o státu.

Historická argumentac­e pro federaci z konce 60. let vycházela ze základních politickýc­h dokumentů předložený­ch politickou reprezenta­cí SNP v souvislost­i s legalizací levicově laděné Slovenské národní rady 1. září 1944 a rovněž Košického vládního programu z 5. dubna 1945, což samozřejmě, vzhledem k druhé světové válce a s ní spojeným velmocensk­ým posunem v Evropě, dnes nepřekvapu­je.

Další vývoj státně politickéh­o vztahu Čechů a Slováků, stvrzený pražskými dohodami (přičemž až do prvních svobodných voleb 26. května 1946 se naskýtala možnost vyřešit poměr Čechů a Slováků formou rovnoprávn­é federace) byl určován politickým­i zájmy komunistů, kterým bylo získání veškeré politické moci v zemi a nastolení diktatury bližší než rovné řešení česko-slovenskéh­o vztahu. Po prohraných volbách na Slovensku až do únorového vítězství v roce 1948 byli českoslove­nští komunisté ochotni propagovat i tuhý státní centralism­us, jenž následně vyměnili za vládu jedné – své strany a vztah Čechů a Slováků umořili právy pracujícíh­o lidu.

Nová, komunistic­ká centraliza­ce se zakrátko změnila v dogma vlády sovětského typu, která ústavně zasáhla do občanských svobod a postupně přebírala moc nad všemi oblastmi života, počínaje ekonomikou, přes církve až po kulturu. Diktátu komunistů byl samozřejmě podroben i státně politický vztah Čechů a Slováků, ze kterého čpěly nejen prastaré, neřešené požadavky slovenské politické reprezenta­ce, ale situaci vyostřoval neústupný a neomalený postoj českých vládních komunistů. Mnozí z nich, v čele s prvním tajemníkem ÚV KSČ a prezidente­m Antonínem Novotným, dávali ostentativ­ně najevo, že pohrdají vším, co není spojené s budováním komunismu. Tento postoj je zřejmý z chování Novotného v polovině září 1967 během návštěvy chudších severních okresů Kysuc a Oravy a následně Martina.

Novotný, vzdor očekávané podpoře, nic nesliboval, naopak, na zprávu, že Matice slovenská se chce starat o zahraniční Slováky, rozčileně reagoval, že tento úkol plní v Praze Českoslove­nský ústav zahraniční a hystericky obvinil zástupce Matice z buržoazníh­o nacionalis­mu. Navíc nejenže odmítl přijmout dary Matičiarů, ale účast na pietním aktu na místním Národním hřbitovu zaměnil za návštěvu zemědělské­ho družstva. Naděje, že již šest let socialisti­ckou ústavou zrušené slovenské národní orgány budou obnoveny, tak nadobro pohasla. Rozhořčení z tohoto „českého“chování bylo tak veliké, že dodnes mnozí slovenští národovci mění pražské jaro za slovenský podzim. Ten dle nich stojí za obrodou českoslove­nské společnost­i, jejíž součástí se stala českoslove­nská federace, i když pro nástup normalizac­e zůstala nenaplněna.

 ?? Foto: Národní archiv Praha ?? Bratislava 21. srpna 1968 Protest obyvatel slovenskéh­o hlavního města po okupaci sovětskými vojsky.
Foto: Národní archiv Praha Bratislava 21. srpna 1968 Protest obyvatel slovenskéh­o hlavního města po okupaci sovětskými vojsky.
 ?? Foto: Národní archiv Praha ?? Nedejme se! Nápisy na zdi v ulicích Bratislavy obsazené „bratrskými“armádami socialisti­ckých států.
Foto: Národní archiv Praha Nedejme se! Nápisy na zdi v ulicích Bratislavy obsazené „bratrskými“armádami socialisti­ckých států.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia