MF DNES

Dělení rolí: Čech Novotný, Slovák Dubček

-

Návštěva Antonína Novotného na Slovensku v září 1967 rozhýbala stojaté vody českoslove­nské politiky, která byla již dvacet let v zajetí komunistů. Vnitřní boj mezi stoupenci dogmatické­ho Novotného a kritického Dubčeka probíhal na úrovni národních i celostátní­ch jednání, aby 5. ledna 1968 došlo na zasedání ÚV KSČ k rozdělení funkcí 1. tajemníka a prezidenta. Novým prvním tajemníkem ÚV KSČ byl zvolen Dubček.

Toto rozhodnutí pootevřelo možnost řešení dvou klíčových podstat českoslove­nské společnost­i – její demokratiz­aci a státně politickou úpravu vztahu Čechů a Slováků, přičemž první zásadně podmiňoval­a druhou. Návrh Akčního programu KSČ z konce února 1968 se zmiňoval o dvou etapách úpravy česko-slovenskéh­o vztahu, přičemž s federací počítala až druhá etapa, směrovaná do roku 1970, přesněji po XIV. sjezdu KSČ. V březnu však SNR trvala již jen na návrhu ústavního zákona o symetrické­m uspořádání státu, tedy na federaci. Poté, co byla 8. dubna ustanovena nová vláda v čele s Oldřichem Černíkem, vypracoval její místopředs­eda Gustáv Husák návrh na ustavení výboru pro přípravu federace, složeného z komise ústavní a ekonomické. Výbor měl 75 členů – zástupců politickýc­h stran, Národního shromážděn­í, SNR, společensk­ých organizací a odborníků, zpravidla právníků. Předsedal mu Černík, avšak zásadní úlohu sehrála ústavní komise v čele s Husákem o 30 členech, složená paritně z politiků a právníků.

Z ústavní komise SNR v čele s Karolem Lacem vzešel návrh klasické federace dvou republik se svými národními radami a vládami, nad kterými stály společné federální orgány s omezenou delegovano­u pravomocí, upevněné paritou a zákazem majorizace.

Česká strana předložila dva návrhy:

Šlo o boj stoupenců dogmatické­ho Novotného a kritického Dubčeka.

Zdeněk Jičínský a Jiří Grospič návrhem sledovali těsnější vazbu obou národních republik, zatímco protinávrh Jiřího Bohuszaka předpoklád­al volnější česko-slovenské soustátí. Až do 24. října se o návrzích (včetně vládního) vedla mnohá jednání a diskuse, aby nakonec stanoviska vlády, SNR a ČNR dospěla ke konsensu. Ústavní zákon o česko-slovenské federaci ztratil svoji platnost až zánikem českoslove­nské státnosti 31. prosince 1992.

 ?? Foto: NA Praha ?? Čech, Slovák, Čech, Slovák Zasedání předsednic­tva ÚV KSČ. Zleva Ludvík Svoboda, Alexandr Dubček, Oldřich Černík, Vasil Biľak.
Foto: NA Praha Čech, Slovák, Čech, Slovák Zasedání předsednic­tva ÚV KSČ. Zleva Ludvík Svoboda, Alexandr Dubček, Oldřich Černík, Vasil Biľak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia