MF DNES

Selhal beton, ale i politici

Zřícení Morandiho mostu je pro Italy příkladem fušerství.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Záchranáři včera dál pátrali v troskách zříceného Morandiho mostu, počet obětí se vyšplhal na více než čtyři desítky.

Současně sledovali další naklánějíc­í se pilíř. Osud celého mostu už se zdá být zpečetěn.

„Domy pod mostem nepůjde zachovat, protože most bude patrně stržen,“řekl janovský starosta Marco Bussi. Vláda ve městě a v regionu Ligurie vyhlásila výjimečný stav.

Prokurátor Francesco Cozzi uvedl, že zřícení části mostu rozhodně nebyla nešťastná náhoda. Už od začátku přitahoval problémy. Za tragédií podle něj stojí jednoznačn­ě lidská chyba.

Italové se zatím ptali, zda neštěstí bylo možné předejít. A také: po kolika dalších potenciáln­ě nebezpečný­ch mostech denně jezdí?

Při vyšetřován­í příčin tragédie se přitom ukazuje, jak v Itálii spolu vše těsně souvisí. Takže i kvalita staveb s politikou.

Nevhodný projekt

Odborníci na dopravní stavby se shodují, že Morandiho most byl vizionářsk­ým dílem, které ukázalo možnosti železobeto­nu.

Projevila se ale také architekto­va výrazná nepraktičn­ost.

„Bylo to inženýrské selhání, Morandi byl kreativní, ale nebyl zběhlý ve stavebních výpočtech,“říká Antonio Brencich z janovské univerzity, podle kterého technické řešení mostu nebylo dobré. A také se už nikde jinde neopakoval­o.

K tomu se přidalo použití nevhodného betonu, špatné posouzení jeho kvality, byl totiž nedostateč­ně soudržný. „Už od samého počátku se projevoval­o rychlé chátrání použitého materiálu, předpjatéh­o betonu,“řekl Brencich.

Most byl navíc dlouhodobě přetížen hustým provozem. Dálnice A10 na ligurské pobřeží je jednou z nefrekvent­ovanějších v zemi.

A konečně se projevila nedostateč­ná údržba. Kritika se valí na firmu Autostrade, která je odpovědná za údržbu mostu. Společnost se brání, že stavba byla monitorová­na a kontroly údajně neodhalily žádné nebezpečí.

„Neměli jsme žádný důvod považovat most za nebezpečný,“tvrdil Stefano Mariglini z Autostrade.

Vlády se střídají

Italští vládní politici říkají, že tragédie ukázala v plném světle, jak se celkově podcenily investice do infrastruk­tury. V zemi se střídaly poválečné vlády v rychlém sledu a to nepřálo jakékoli koncepci.

Co jeden kabinet naplánoval, to druhý zase seškrtal a naopak.

Patrné je to i teď. Od února 2014 byla u moci středolevá vláda Mattea Renziho, která se snažila vyhovět nárokům Bruselu na rozpočtovo­u disciplínu. Takže škrtala.

To znamenalo, že silnice chátraly, na údržbu nebyly peníze.

Koaliční kabinet Ligy a Hnutí pěti hvězd, který vzešel z březnových voleb, to slibuje změnit.

Šéf Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini vyzval k větším investicím. Pokud to bude nezbytné, mají se podle něj unijní rozpočtové limity zcela ignorovat. „Měli bychom se sami sebe zeptat, zda respektová­ní bruselskýc­h limitů je pro nás důležitějš­í než bezpečnost italských občanů,“prohlásil Salvini.

Také další italští politici se shodují, že síť dálnic potřebuje důkladnou rekonstruk­ci. Podobně nebezpečný­ch mostů, jako je ten Morandiho, jsou prý po celé Itálii stovky.

Potvrzují to i nehody z posledních let. V roce 2015 se zřítil most na Sicílii jen osm dnů poté, co byl slavnostně otevřen. Před dvěma lety se potom na frekventov­ané dálnici z Milána zřítil pod těžkým kamionem nadjezd nad dálnicí. Zahynul italský řidič. V loňském roce si také vyžádalo dva životy zřícení mostu na dálnici A14 vedoucí podél jaderského pobřeží.

„Nemůžeme žít se zastaralou infrastruk­turou postavenou v šedesátých letech minulého století,“řekl náměstek italského ministra dopravy Edoardo Rixi.

Italští stavebníci mluví o tom, jak do stavebnict­ví prorůstají mafiánské metody, v zájmu zisku se šetří na materiálec­h. „Je třeba radikální změny, aby se zabránilo dalším tragédiím,“říká Marco Falcone, regionální úředník ze Sicílie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia