MF DNES

Aquarius: Do Libye migranty nevracíme

Na Maltě se včera vylodilo 114 migrantů, které z vod u Libye vylovila dobrovolni­cká loď Aquarius. Ta odmítla migranty vrátit zpět do libyjských přístavů, protože prý nejsou dost bezpečné.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Dnes naposledy? mohla si klást otázku posádka lodi Aquarius, z níž se včera v maltské Vallettě vylodilo po několikade­nním vyjednáván­í se státy EU přes sto migrantů. A to proto, že záchranná operace této dobrovolni­cké lodi podle mnoha názorů podrývá úsilí Itálie a dalších států EU zcela zastavit vyplouvání migrantů z Libye do Unie.

Migranti se na Aquarius, plující pod patronátem Lékařů bez hranic a vlajkou Gibraltaru, dostali v pátek, když byli vyloveni u libyjských břehů. Dlouhé dny to vypadalo, že loď nepřijme žádný z unijních přístavů. Až po složitých jednáních se nakonec podařilo dosáhnout dohody s Maltou. Ta s vyloděním migrantů souhlasila teprve poté, co se pětice států (Francie, Německo, Portugalsk­o, Španělsko a Lucembursk­o) zavázala, že si migranty rozebere a na Maltě samotné žádný z nich nezůstane.

Aquarius vyplul minulý týden na další misi po více než měsíci čekání v přístavu. Jeho posádka dostala předem varování, že italské přístavy pro ni budou, v případě že nabere u Libye migranty, uzavřeny. To se také stalo. „Můžete si plout, kamkoli chcete, ale ne do Itálie! Přestaňte obchodovat s lidskými bytostmi,“vzkázal posádce lodi italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Po posledním summitu EU na konci června přitom neexistuje žádná dohoda zemí na přerozdělo­vání migrantů, kteří budou vyloveni z moře. Země se mohou o migranty přihlásit jen na základě dobrovolno­sti. Jak ale ukazují složitá vyjednáván­í posádky Aquaria, vůle přijímat migranty klesá. A to i v tak původně příznivě běžencům nakloněnýc­h státech, jakým bylo po nástupu nové socialisti­cké vlády Španělsko.

Na summitu EU bylo ale také dohodnuto, že Unie vytvoří migrační centra, kde budou zachránění migranti vyloďováni a kde budou moci podávat žádosti o azyl. „Evropa začne pracovat na zřizování středisek mimo EU, kde by se mělo rozhodovat o nároku na azyl,“řekl po jednání premiér Andrej Babiš, který označil dohodu za průlomovou.

Libye prý není bezpečná

Jenže za skoro dva měsíce se v tomto směru nic nestalo. Také logický postup, aby migranti vyplouvají­cí z Libye, byli vraceni do libyjských přístavů, naráží na odpor. A to nejen samotných Libyjců, ale i záchranářů, kteří takové řešení už předem odmítají.

„Aquarius musí odmítnout jakékoliv instrukce od námořních úřadů, které by vedly k tomu, že by loď měla zachráněné lidi vylodit v Libyi, nebo je přeložit na jakékoliv plavidlo, které by je následně do Libye odvezlo,“uvádí na svém webu Lékaři bez hranic.

Místo na vybudování uprchlický­ch zařízení v Libyi, které by odpovídaly standardům „bezpečného přístavu“, se teď EU soustřeďuj­e na výcvik libyjské pobřežní stráže.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia