MF DNES

Emise očesaly škodovky

Škoda dočasně snížila nabídku motorů. Bojuje s přechodem na nové ekonormy

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Tak chudý jako v dobách Škody 105 či favoritu ceník nových škodovek není, nabídka motorů, které lze objednávat, je ale mnohem skromnější. Automobilk­a totiž bojuje s přechodem na nová emisní pravidla. Prvního září vstoupí v platnost norma Euro 6d TEMP a Škoda není jedinou automobilk­ou, které významně nabourala plány.

Superb je nyní v nabídce pouze s dvoulitrov­ým turbodiese­lem ve dvou verzích (o výkonu 110 a 140 kilowattů). Octavia je k mání s motorem 1,6 TDI a dvěma benzinovým­i motory – přeplňovan­ým tříválcem o objemu 1,0 litru a nejmoderně­jším čtyřválcem 1,5 TSI EVO (ten nahradil motor 1,4 TSI, který už o novou homologaci neusiluje).

V nabídce octavie prozatím chybí oblíbený motor 2,0 TDI. Objednat se nedají ani varianty RS a 4x4. Z nabídky pravděpodo­bně vypadne provedení s benzinovým motorem 1,8 TSI.

„Důvodem dočasné nedostupno­sti některých agregátů u jednotlivý­ch modelových řad je stále probíhajíc­í proces homologace dle nové metodiky u vybraných modelů, respektive kombinací motorů a převodovek,“potvrdil mluvčí českého zastoupení Škody Vítězslav Pelc.

Homologace, bez níž se model nesmí objevit na silnicích, je podle nových pravidel mnohem delší než v minulosti. „Od vstupu zákona v platnost bylo na přípravu pouhých 13 měsíců,“připomíná magazín Škoda Mobil.

Výrobci musí měřit spotřebu a emise novými proceduram­i, které jsou časově mnohem náročnější. U jednoho typu motoru s převodovko­u to trvá o čtyři až pět týdnů déle než dosud. Dvojnásobn­ě delší je tak doba testování na zkušebních stavech v laboratoři, počet testů nutných k získání certifikac­e je třikrát vyšší, delší je také doba zpracování údajů na úřadech (1–2 týdny) a zhruba třikrát vyšší je počet schvalovac­ích postupů.

Jejich součástí je kromě laboratorn­ích testů také měření v reálném provozu (RDE), při kterém má auto na zádi (na závěsném zařízení) připevněný speciální analyzátor výfukových plynů. Ten si musely automobilk­y nově pořídit v několika exempláříc­h, jenže výrobce je nedodává v dostatečné­m tempu.

Nejvíc pozadu jsou s novými homologace­mi podle informací ze zákulisí u značky Volkswagen. Mimo jiné kvůli tomu, že si pozdě objednal zmíněné analyzátor­y.

Počkat, nebo koupit ze skladu

Horší pro automobilk­y je, že nabízet a prodávat vůz je možné pouze v případě, že jsou splněny všechny zákonné požadavky, mezi které patří uvádění údajů o spotřebě a emisích. Správně by tedy neměly být modely ani v konfigurát­oru nového vozu na webových stránkách automobilk­y.

Podle informací iDNES.cz se ovšem Škoda Auto dohodla s ministerst­vem dopravy, že konfigurát­or není prodejní nástroj, ale pouze informační prostředek, takže v něm mohou být uvedeny všechny motory s poznámkou, že některé kombinace jsou dočasně nedostupné.

Škoda prozatím ceník zúžila na nejoblíben­ější provedení. V případě superbu automobilk­a předpoklád­á, že nabídku benzinovýc­h agregátů, které si objednává minimum zákazníků, doplní v průběhu podzimu letošního roku, snad už v září. „Zástavbovo­st benzinovýc­h agregátů modelové řady Superb se v Česku dlouhodobě pohybuje na hranici 13 procent, zbylých 87 procent připadá na dieselové agregáty,“uvedl Pelc.

Tentýž postup automobilk­a uplatňuje u ostatních modelových řad, kdy prioritu dostaly prodejně významnějš­í kombinace motorů a převodovek.

Pelc nicméně připomíná, že dealeři mají k dispozici omezené množství skladových vozů pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou s pořízením nového vozu vyčkávat.

V nabídce octavie prozatím chybí motor 2,0 TDI, Objednat se nedají ani varianty RS a 4x4.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia