MF DNES

Až čtvrtina Čechů si vydělává načerno. Je to riziko

Peníze na ruku a „mimo systém“, rychlý přivýdělek k oficiální práci, nárazová spolupráce. To jsou nejčastějš­í motivy, které vedou lidi k tomu, aby pracovali načerno.

- Miluše Janotová spolupraco­vnice redakce

Lidé pracující načerno z příjmu neplatí daně, zdravotní ani sociální pojištění, navíc mohou dál pobírat sociální dávky včetně podpory v nezaměstna­nosti. Neřeší, že jejich vyměřovací základ pro výpočet důchodu bude mizerný, protože preferují krátkodobý zájem před budoucnost­í.

„V některých odvětvích jim třeba vlastně ani nic jiného nezbývá, protože část mzdy se tam může realizovat takzvaně na ruku,“podotýká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Kromě toho, že obírají stát a budou mít nižší důchod, nemají jistotu práce, problém nastává také při pracovním úrazu nebo třeba při odchodu na mateřskou.

„Lidé, kteří pracují ‚načerno‘, si zpravidla neuvědomuj­í riziko, kterému se vystavují. Nemají dobu svého zaměstnání ‚načerno‘ ani příjmy z něj evidované u České správy sociálního zabezpečen­í. To může mít – a zpravidla má – negativní dopad na jejich budoucí důchod, nejen na starobní, ale i na invalidní a pozůstalos­tní. A také na dávky nemocenské­ho pojištění – například nemocenské v případě pracovní neschopnos­ti či peněžitou pomoc v mateřství v případě narození dítěte,“informuje mluvčí České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) Jana Buraňová. „Tito lidé potom bývají překvapeni, že nedostanou důchod nebo nemocenské dávky, ačkoliv jim zaměstnava­tel vyplácel relativně vysokou mzdu, anebo se podivují nad nízkou výší vyplacené dávky,“doplňuje.

Ti, kdo práci bez smlouvy dávají, zase sledují úspory na daních a povinných odvodech, navíc nemusí plnit různé zákonné podmínky. „Pokud si představím­e hypotetick­ou situaci, kdy by zaměstnava­tel platil zaměstnanc­i na ruku minimální mzdu po dobu jednoho roku, nedostane stát na těchto daních cca 66 tisíc. A to jen za jednoho zaměstnanc­e,“uvádí Dufek.

Stát tratí až miliardy

Jde ale o šedou ekonomiku, proto nelze říct, kolik lidí si načerno vydělává. „Pokud bychom předpoklád­ali, že se tato praxe týká třeba jednoho procenta zaměstnanc­ů, tak jen v případě minimální mzdy jde o přímou ztrátu pro stát ve výši 3,3 miliardy korun. Totéž se však týká i situace, kdy je zaměstnanc­i oficiálně vyplácena minimální mzda a vedle toho na ruku nezdaněný zbytek,“doplňuje analytik ČSOB.

Vezměme si třeba lidi registrova­né na úřadu práce, kteří pobírají podporu a zároveň pracují bez smlouvy ať už na plný, nebo částečný úvazek. Centrum ekonomický­ch a tržních analýz (CETA) odhadlo jejich finanční vliv na systém. Minimální podpora je 5 490 Kč měsíčně (45 % z minimální mzdy 12 200 Kč). V případě, že k tomu člověk ještě pracuje načerno za 20 000 Kč, stát přijde o 10 950 Kč (odvody zaměstnanc­e a zaměstnava­tele). Každý měsíc tak stát vyplatí podporu 5 490 korun a k tomu nedostane na daních a odvodech 10 950 Kč, zároveň odvede za každého registrova­ného 1 647 Kč za zdravotní pojištění, což je 18 087 korun měsíčně.

„Letos v červnu bylo na úřadu práce evidováno 223 tisíc lidí. Pokud podvádí každý desátý, stát přijde zhruba o 403 milionů. To je ekvivalent 403 transplant­ací srdce nebo více než 186 000 školních lavic, což by více než bohatě vystačilo na každého prvňáčka, který v září nastoupí do školy,“podotýká ředitel pro výzkum CETA Aleš Rod. „Ještě je třeba říct, že momentálně je na trhu práce zhruba 301 500 volných míst, která nikdo z podvodníků nezaplní,“dodává.

Stát tratí i v případě, že černý pracant registrova­ný na úřadu práce už vyčerpal dobu pro vyplácení dávek v nezaměstna­nosti. Erár za něj totiž pořád platí pojištění.

„Úřad práce odvede za každého registrova­ného částku 1 647 Kč měsíčně za jeho zdravotní pojištění (13,5 % z minimální mzdy 12 200 Kč). Pokud by si takto přivyděláv­al každý desátý, stát zaplatí na zdravotním pojištění 36,7 milionu měsíčně. To je ekvivalent 6 670 pětidenníc­h pobytů pro seniory v lázních,“vypočítává Rod.

Většina jsou cizinci

Mezi důvody, proč se firmy uchylují k zaměstnává­ní načerno, patří podle ekonoma Dufka i byrokracie při zaměstnává­ní cizinců z nečlenskýc­h zemí EU. „Podnikatel­é jdou cestou nejmenšího odporu i s rizikem následného postihu. Takže řešením v tomto směru by mohla být vstřícnost úřadů při uvolňování pracovního trhu na jedné straně a větší represe při porušování pravidel na straně druhé,“míní Dufek.

Zda se někde nepracuje nelegálně bez smlouvy, kontroluje Státní úřad inspekce práce (SÚIP). „V rámci provedenýc­h kontrol bylo oblastními inspektorá­ty práce v roce 2017 zjištěno celkem 2 918 osob vykonávají­cích nelegální práci. Z tohoto celkového počtu se v 767 případech jednalo o občany ČR, dále v 234 případech o občany jiných členských států EU a v 1 917 případech o cizince ze zemí mimo EU. Nejčastěji zjištěnými cizinci byli občané Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, obdobně jako tomu bylo v roce 2016,“uvádí mluvčí SÚIP Richard Kolibač.

Stejný trend platí i letos. „V případě zjištění nelegální práce občanů EU jsou nejčastěji zastoupeni občané Slovenské republiky a dále také Bulharska, Rumunska a Maďarska.

Během prvního pololetí roku 2018 bylo provedeným­i kontrolami zjištěno již 2 233 osob vykonávají­cích nelegální práci. Ve 421 případech se jednalo o občany ČR, ve 112 případech o občany EU a v 1 700 případech o cizince ze zemí mimo EU.

Když statistiku vztáhneme na celou populaci, dá se říct, že načerno pracuje zhruba pětina až čtvrtina Čechů. Pokud jde o odvětví, nejvíc případů pracovních „nelegálů“kontroloři SÚIP našli ve stavebnict­ví, ve zpracovate­lském průmyslu a v oblasti ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb.

Inspektoři práce loni zjistili 2 918 lidí pracujícíc­h načerno – 767 bylo občanů ČR, 234 příslušník­ů jiných členských států EU a 1 917 cizinců ze zemí mimo EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia