MF DNES

Viewegh míří do výprodeje

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Na popud nakladatel­ství Euromedia zamířil na knižní pulty povídkový výběr nazvaný Město mezi zelenými kopci. Spojuje nejúspěšně­jší domácí autory současnost­i včetně Michala Viewegha, Aleny Mornštajno­vé nebo Miloše Urbana.

Krátká 120stránko­vá antologie však spíše než nakladatel­stvím avizované letní čtení k plážím a rybníkům nabízí stručné zastávkové či tramvajové formáty, které vyplní právě čekací mezeru. Nic převratnéh­o. Pro fanoušky tematickýc­h povídkovýc­h sérií z nakladatel­ství Listen, ve kterých autoři vyprávějí jednou o Vánocích a jindy třeba zase o vztahu lidí a psů, může jít o příjemný dárek.

Román pro ženy za 49 korun

Zatímco se však Euromedia, potažmo nakladatel­ství Ikar snaží vytěžit co nejvíce ze své nové chlouby – Michala Viewegha, jeho původní dlouholetý nakladatel Martin Reiner posílá někdejší bestseller­y do letního výprodeje. Na webu svého nakladatel­ství Druhé město hned na první straně výrazně červeně poutá až na 88procentn­í slevu Vieweghový­ch děl. Výběr je široký – Román pro ženy, Vybíjená, Účastníci zájezdu, Biomanžel nebo Mafie v Praze, přičemž ceny všech děl se pohybují od 39 do 59 korun.

Sám Michal Viewegh na slevovou akci upozornil sarkastick­ým příspěvkem na svém nedávno založeném facebookov­ém profilu, kde se podivoval Reinerovým obchodním praktikám. Z prodejní ceny knihy má jako autor dvacet procent.

Kdysi neoddělite­lné osobnosti domácí literární scény, které podle autora rozkmotřil­a nakladatel­ova neschopnos­t distribuce, dostatečné propagace a marketingu, tak znovu stojí proti sobě. A ani jeden na tom určitě nevydělá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia