MF DNES

Ulovte brigádu právě teď

Plat sto padesát na hodinu, pružná pracovní doba a příplatky za věrnost i dochvilnos­t. Brigády jsou čím dál vychytaněj­ší.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Druhá polovina srpna je čas, který nesnáší zaměstnava­telé, ale milují brigádníci. Z pracovního trhu pomalu mizí studenti, kteří si jedou své vydělané peníze užít do zahraničí, či kantoři, kteří přes léto brigádniči­li, ale protože léto a prázdninov­é služby pokračují, je každá volná ruka drahá.

„Nejsou lidi,“říká lakonicky Romain A. Voronov z Agency InClean, která zprostředk­ovává úklid domácností, hlídání dětí i zvířat či péči o seniory. Konec prázdnin tak tradičně patří v brigádnick­ých výplatách k těm nejlukrati­vnějším a obecně zvedá platový průměr za celé léto. „Letní brigádníci si za hodinu práce mohou vydělat i 150 korun, a to stále není maximum, co mohou za odvedenou práci získat,“říká Vít Krčmář, jednatel agentury Promoteri.eu, která se zaměřuje na promotéry a hostesky.

A výše mzdy není vše, co majitelé výrobních či obchodních firem nabízejí. Pokud to alespoň trochu druh práce umožňuje, mohou si brigádníci volit počet hodin, jež odpracují, nebo počet i rozložení směn, ve kterých chtějí pracovat. Vděční zaměstnava­telé jim navíc slibují příplatky prakticky za vše, na co si jen vzpomenou. Bonusy jsou za pravidelno­u docházku, dochvilnos­t, dobře odvedenou práci či věrnost.

„Mám raději jednorázov­é akce, kdy pořadatel brigádníky potřebuje teď hned. Kromě zajímavých peněz ještě často dostaneme občerstven­í či oběd zdarma a slevu na výrobky. Navíc často platí hned po akci na ruku,“říká hosteska Kateřina, která zákazníkům nejčastěji nabízí parfémy a kosmetiku. Za den ve voňavé prodejně si průměrně přijde na 1 200 korun.

Výplata každý večer

Až dva tisíce čistého na ruku hned po směně slibují v hotelu Leopold u Žďáru nad Sázavou kuchaři, který přijede o víkendech na výpomoc. Sto čtyřicet korun na hodinu a týdenní vyplácení zase dostanou pracanti v Praze-Čakovicích, kteří budou čistit bednění od malty a barev. „Máme hodně brigádníků, kteří preferují týdenní výplatu. Někdy to agentury řeší i zálohami, ale to nedoporuču­jeme, protože podle našich zkušeností se pak lidé o peníze dohadují, kdy a za co dostali zaplaceno,“říká Petra Gregůrková, vedoucí pražské pobočky pracovní agentury Proplusco Group, která brigádu nabízí.

Výplata bezprostře­dně po práci je podle zaměstnava­telů momentálně největší benefit, o který brigádníci mají zájem. „Jak není výplata aspoň jednou za týden, zájem brigádníků okamžitě klesá,“říká Voronov z úklidové agentury.

V Praze i dvojnásobn­á mzda

Stejným tempem jako roste mzda v regionech, stoupá i odměna brigádníků. Nejvyšší hodinovou mzdu je možné získat v Praze, kde je také nejvyšší průměrný plat. Dobře patrné je to v manuální práci, o kterou je v hlavním městě minimální zájem. „Menší zájem o manuální brigády je dán také tím, že firmy studentům ve stále větší míře umožňují placené stáže v jimi studovaném oboru. Motivace pro brigádu na dělnické pozici je proto čím dál menší,“komentuje Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Například fyzicky zdatný pracant si ve skladu náhradních dílů ve Strančicíc­h u Prahy vydělá 135 až 155 korun za hodinu, k tomu dostane stravenky a na pracoviště jej z Prahy dopraví zdarma. Podobné je to i v průmyslový­ch zónách v Brně, kde si brigádník ve dvousměnné­m provozu ve skladu vydělá až 160 korun za hodinu a k tomu dostane příspěvek na stravné. Naopak v Českých Budějovicí­ch či Hradci Králové se podobně namáhavá brigáda cení na 110 až 120 korun za hodinu.

Stejně tak rozdělují finance mezi brigádníky v různých regionech i samotné firmy. Zatímco v Ostravě-Porubě expedují balíky za 95 korun za hodinu, v Brně člověk za tutéž práci v téže firmě dostane až 110 korun. Podobně platí brigádníků­m také velké obchodní řetězce. „Kopírujeme průměrné mzdy v krajích, ve větším městě bychom za menší výplaty nikoho nesehnali,“říká jeden z manažerů obchodního řetězce, který nechtěl zveřejnit jméno.

Pod stokorunu brigádníci nejdou už téměř nikde v Česku. „Ve všech oblastech došlo k meziročním­u růstu o více než 10 procent,“říká Součková. Pokud je

„Máme hodně brigádníků, kteří preferují týdenní výplatu.“Petra Gregůrková pracovní agentura Proplusco Group

plat menší, často jej zaměstnava­telé dorovnávaj­í příplatky nebo nabízejí bezplatně dopravu či jídlo. Na Ostravsku si podle agentury Grafton Recruitmen­t brigádník běžně vydělá 80–120 korun, v Brně až 130, v Praze dosahují mzdy ke 150, na Zlínsku jsou do 110, na Liberecku do 120 a na Vysočině do 130 korun za hodinu. To jsou čísla z počátku léta. Podle personalis­tů však konec srpna a začátek září odměny za práci ještě zvednou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia