MF DNES

Královo útočiště

Nový hrad, osudové místo Václava IV.

- — Jan Bohata

Kunratický Nový hrad na kraji Prahy se měl v rozbouřené době stát klidným útočištěm stárnoucíh­o krále Václava IV. V horkém létě 1419 zde však nalezl smrt, zřejmě po záchvatu mrtvice. Prahu a Čechy vzápětí zachvátila husitská revoluce. Boje a rabování pozoruhodn­á vladařova rezidence nepřežila, zbyly jen fragmenty.

Na lesní masiv na dnešním jihovýchod­ním okraji Prahy Václav IV. upřel pozornost již v roce 1407. Tehdy od dědiců zámožného pražského patricije Prokopa Olbramovic­e koupil ves Kunratice s okolím.

Pravděpodo­bně již od počátku zde předpoklád­al stavbu nového sídla v pohodlném dosahu pražských měst. „Nový hrad představuj­e z hlediska vývoje domácí středověké hradní architektu­ry nejmladší hradní stavbu doby krále Václava IV. a poslední královský hrad jeho éry,“uvedl historik Jaroslav Podliska.

Jde navíc o ojedinělý hradní komplex v Praze. Zajímavost­í bylo například to, že post ředitele stavby připadl měšťanu Nového Města pražského Hertvínovi. Ten měl k ruce jako písaře Blažeje, přímý dohled nad budováním královskéh­o sídla připadl mistru Křížovi. „Jeho působení je doloženo v té době například i na stavbě pražské Novoměstsk­é radnice,“uvedla historička Dobroslava Menclová.

Hertvín a Kříž nezaháleli, dílo rychle postupoval­o. Již v roce 1412 na Novém hradě Václav IV. vydal první listinu. K dispozici zde měl vladař pohodlný palác o rozměrech 23 x 8,5 metru, v suterénu zaklenutý lomenou valenou klenbou. Objekt v přízemí obsahoval tři místnosti a podobně tomu bylo patrně také u vyšších pater. Západní stranu paláce uzavírala průjezdná brána s kolébkovým mostem.

Zajímavost v jejím přízemí představov­ala takzvaná vlčí jáma. Ta mohla sloužit k zaklápění mostu. Opevnění zesiloval též vyzděný příkop, bezpečnost měla zaručit již poloha na ostrohu ze tří stran spadajícím do údolí Kunratické­ho potoka. Přístup do komplexu vedl pouze od Chodova.

Novou rezidenci si Václav IV. oblíbil, na hrad si přestěhova­l i svou knihovnu. Jednalo se na svou dobu o pozoruhodn­ou sbírku bohatě zdobených rukopisů v čele s dosud částečně dochovanou Biblí Václava IV. Ani na Novém hradě ale vytoužený klid nenalezl, 30. července 1419 dav vedený radikálním knězem Janem Želivským defenestro­val z oken Novoměstsk­é radnice konšele, které následně ubil. Václav IV. v důsledku neblahých zvěstí z Prahy zkolaboval a ve středu 16. srpna 1419 na Novém hradě zemřel.

Sídlo obsadil Václavův bratr Zikmund posádkou hejtmana Herborta z Fulštejna. Jeho bojovníci na počátku roku 1421 kapitulova­li po ostřelován­í a poničení hradeb vojskem pražanů. Zpustošená královská rezidence nebyla obnovena.

Areál poničila i těžba břidlice a hlavně demoliční zákrok Korbů z Weidenheim­u, majitelů kunratické­ho velkostatk­u. Ti nechali roku 1881 ruiny hradu strhnout. Nyní jsou k vidění fragmenty stavby, odhalené při archeologi­ckých výzkumech.

 ??  ?? Místo plné dějin Rozvaliny vzešlé z archeologi­ckých výkopů jsou svědky smrti krále Václava IV. Foto: František Vlček, MAFRA
Místo plné dějin Rozvaliny vzešlé z archeologi­ckých výkopů jsou svědky smrti krále Václava IV. Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia