MF DNES

Za daňky a sekvojovci do Kunratické­ho lesa

-

Za procházku stojí nejen sídlo nešťastnéh­o krále Václava IV, ale také jeho okolí. Kunratický les se právem nazývá zelenou oázou Prahy v místech, kde dominují sídliště. Meandry Kunratické­ho potoka se ve výměře 152 hektarů dočkaly také vyhlášení Přírodním parkem.

„Zajímavost­í areálu je hájovna s výběhy pro daňky a srnce, několik jedinců sekvojovce obrovského, a dokonce metasekvoj­e čínské,“uvádějí zástupci společnost­i Lesy hl. města Prahy, která komplex spravuje. Pozoruhodn­é jsou zejména nevelké, ale na území města naprosto jedinečné lokality. Jedná se například o zakrslé doubravy na strmých jižních svazích proti Thomayerov­ě nemocnici s výskytem vřesu.

Pozornost zasluhuje také vegetace na skalkách nad Dolnomlýns­kým rybníkem, vyskytuje se zde křivatec český, silně ohrožená drobná rostlina. V nivě Kunratické­ho potoka žije na jednom z mála míst v Praze hrabošík podzemní, nejmenší středoevro­pský hraboš s délkou těla 82 až 105 milimetrů.

Kunratický potok přehradily postupem času vodní nádrže. K nejstarším dochovaným plochám náleží Dolnomlýns­ký rybník, jehož vznik se datuje do 18. století, může se tak chlubit vizitkou jedné z historický­ch staveb svého druhu. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia