MF DNES

Měřiče proti řevu na ulici Praha 1 chystá další způsob kontroly klidu

-

Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES

S nekončícím hlukem v nočních hodinách se denně potýkají obyvatelé Prahy 1. Radnice se proti tomu rozhodla bojovat měřiči zvuku, jež mají sloužit jako pomoc městské policii, která se však o plánu dozvídá až nyní. Od příštího týdne je radnice začne testovat na nejhlučněj­ším místě městské části a v případě dobrých výsledků je v budoucnu nainstaluj­e na více místech.

„Situace se v nočních ulicích stále zhoršuje. Hluk v centru naši městskou část pomalu vylidňuje, lidé včetně malých dětí se nemohou ve svých domovech dlouhodobě vyspat a mají zdravotní problémy. Stížnosti občanů na noční stav ulic jsou každodenní rutinou,“popsal Ivan Solil (ČSSD), radní pro bezpečnost městské části Praha 1, prevenci kriminalit­y a veřejný pořádek.

Podle Solila je nejhorší situace na Starém Městě, hlavně v ulicích Dlouhá, V Kolkovně, Kozí a Masná, kde je řada barů a hospod, kam nejčastěji míří takzvaní pub crawleři neboli alkoholoví turisté. Ti se v noci pěšky přemisťují od jednoho baru k druhému a opojeni dělají na ulicích hluk.

Tři nové měřiče radnice nainstaluj­e příští týden na kamerovém sloupu právě na malém náměstí, kde se sbíhají zmíněné ulice. Za celé zařízení, instalaci a software radnice zaplatila téměř 95 tisíc korun.

Hlídač hlasité konverzace

Čidla budou v následujíc­ích týdnech fungovat v testovacím provozu, kdy radnice získá data a následně je vyhodnotí. „Uprostřed náměstí na kamerovém sloupu umístíme tři měřiče s kovovými displeji, každý směřující jiným směrem. Pokud se bude hladina hluku pohybovat pod 60 decibelů, bude naměřené číslo svítit zeleně, v okamžiku překročení limitu, který je podle doporučení hlavního hygienika ČR 64 decibelů pro venkovní prostory, se čidlo rozsvítí červeně,“popsal Solil.

V hlasitých hostincích se hodnoty hluku pohybují kolem 70 decibelů. Hodnota 60 decibelů se dá naměřit i kvůli hlasité konverzaci, proto by čidla mohla svítit červeně pořád. „Aby nedocházel­o k neustálému blikání naměřených hodnot, zvažujeme nastavení časových intervalů zobrazení naměřené hladiny, případně odstupňová­ní zobrazovan­ých hladin hluku například o pět decibelů,“uvedl Solil. Díky tomu, že budou měřiče na kamerovém sloupu, strážníci jednoduše vyhodnotí, jestli je nutné na místě při překročení limitu zasahovat.

Pro měřidla hluku ale nejsou všichni radní. Eva Špačková (ODS) je vůči nim skeptická. „Uvidíme, jestli se měřidla setkají s nějakou dobrou odezvou. Já si myslím, že v boji proti hluku nepomůžou,“uvedla bez bližšího vysvětlení.

Podle Solila je na Praze 1 nedostatek strážníků, kteří na dodržování nočního klidu dohlížejí, měřiče by proto suplovaly jejich práci. V současné době jich zde pracuje zhruba Bojovníci proti ruchu 240, podle městské policie by jich však bylo zapotřebí minimálně o sto více. „Instalací těchto měřičů chceme rovněž pomoci i strážníkům. V případě nutnosti zásahu nemusí složitě dohledávat a zjišťovat, zda byl či nebyl překročen hlukový limit,“uvedl Solil.

Městská policie o měřičích nevěděla. „Kontaktova­li jsme zástupce městské části Praha 1 a požadovali jsme vysvětlení. Sdělili nám, že jde o zkušební provoz a zatím se nás to netýká. Zástupci městské části s námi budou jednat o dalším využití zařízení až po vyhodnocen­í zkušebního provozu,“uvedla mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Strážníci řeší nedodržová­ní nočního klidu buď na základě oznámení občanů, nebo vlastním zjištěním. „Nejvíce stížností bývá právě v letním období, kdy má převážná většina Pražanů přes noc otevřená okna a i běžný hovor dvou osob je může ve ztichlé ulici rušit,“dodala Seifertová. Za nedodržová­ní nočního klidu hrozí lidem pokuta až deset tisíc korun.

Pokud bude hluk pod 60 decibelů, bude čidlo svítit zeleně, při překročení limitu 64 decibelů se rozsvítí červeně.

Různá řešení

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Noční klid kontrolova­li loni v létě v Praze 1 i členové antikonfli­ktního týmu, letos už nikoli.
Foto: Michal Šula, MAFRA Noční klid kontrolova­li loni v létě v Praze 1 i členové antikonfli­ktního týmu, letos už nikoli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia