MF DNES

MHD čekají od 1. září změny tras a intervalů

-

V městské hromadné dopravě se od 1. září změní intervaly metra a tramvají a některé linky změní trasu. Přejmenová­ny budou některé zastávky a na Budějovick­é bude přesunuta nástupní zastávka autobusů.

Na linkách metra bude v neděli dopoledne platit interval 7,5 minuty již od 10.00. U linky B a C budou spoje posíleny celý víkend. Na trase B bude v sobotu dopoledne i odpoledne a v neděli odpoledne zkrácen interval ze 7,5 na šest minut. Na trase C pojedou v pracovní dny dopoledne a odpoledne všechny spoje do Ládví.

U tramvají bude zkrácen interval v neděli dopoledne od 10.00 do 13.00. Pro linky 14, 16 a 94 vznikne zastávka Vysočanská. Zastávka Stejskalov­a v Zenklově ulici bude přejmenová­na na Libeňský zámek.

Změny čekají i autobusové linky. Linka 199 v úseku ze stanice Želivského na Sídliště Malešice nahradí linku 163, která bude zkrácena do trasy Sídliště Rohožník – Depo Hostivař.

V loňském roce fungoval od května do září v Praze 1 antikonfli­ktní tým, který do ulic radnice vyslala kvůli protikuřác­kému zákonu a dodržování zákazu pití alkoholu v ulicích. Letos jej však do ulic radnice nasadit nechce. Podle Solila se na tom zastupitel­stvo Prahy 1 dostatečně neshodlo.

Praha 1 také včera vyzvala magistrát, aby se zabýval vyhláškou o omezování otevírací doby barů a klubů v centru, podle města je to ale právně problemati­cké. Radní navrhují zavírací dobu ve dvě hodiny ráno v pracovních dnech a ve tři hodiny ráno ve dnech předcházej­ících dnům pracovního klidu.

Pevná zavírací doba by se podle analýzy, kterou si radnice nechala vypracovat, dotkla přes sto podniků v ulicích Dlouhá, Dušní, Jakubská, Kozí, Malá Štupartská, Masná, Michalská, Rybná a V Kolkovně. Ze Želivského na Habrovou bude posílena linka 155, na které budou jezdit běžné autobusy.

Prodloužen bude autobus 228 z Nádraží Uhříněves přes Dubeč, Štěrboholy a Depo Hostivař do zastávky Poliklinik­a Malešice. Mezi Malešicemi a Depem Hostivař linka 228 převezme úlohu nynější linky 163. Na lince 124 pojedou nově kloubové autobusy, a to kvůli zvýšenému počtu cestujícíc­h v okolí Brumlovky v Michli. Délka intervalů se měnit nebude.

Trasa linky 124 bude zkrácena z Želivského na Zelený pruh a v koncovém úseku ze Zeleného pruhu na Dvorce bude prodloužen­a linka 134. V Radotíně budou od místního nádraží celý týden jezdit nové linky 247, která pojede na Sídliště Zbraslav, a okružní 248. Posíleny budou linky 172, 244 a 246. Na Budějovick­é se nástupní zastávka přesune z Budějovick­é ulice do Olbrachtov­y. Zastávka autobusu 156 Poliklinik­a Vltavská se nově bude jmenovat Bubenská. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia