MF DNES

Ulice jako encykloped­ie

Na Zahradním Městě byly inspirací pro názvy ulic rostliny, v Dejvicích zase armáda a legionáři

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Pojmenováv­ání ulic v metropoli má svá pravidla. Především by měla vycházet z tradičních místních názvů, případně se inspirovat charaktere­m či polohou lokality. Z těchto principů vychází označení jako Za Lesíkem, Výhledová, Na Výšině, ale i Dlouhá nebo třeba Nádražní.

Po Praze se však ve stejně hojné míře objevují označení odkazující na významné osobnosti české i světové historie či státy, města a obce. Jenže oba typy jmen už jsou do velké míry zcela obsazena a dvě ulice stejného názvu být ve městě nemohou.

Vznikající nedostatek řeší metropole už od minulého století využitím do té doby nepříliš obvyklých druhů jmen, která se ne vždy vztahují k dané lokalitě. Zajímavým fenoménem se pak při budování mnohých nových čtvrtí stalo tematicky příbuzné pojmenován­í ulic v celé oblasti.

Řada takových „ostrovů“se po Praze zachovala dodnes. Tím vůbec největším je bezesporu Zahradní Město v Praze 10. Původní kolonie pochází ze třicátých let 20. století a své jméno získala podle zahrádek, jimiž jsou jednotlivé rodinné domky obklopeny. A v podobném duchu dostávaly od roku 1934 názvy i jednotlivé ulice. Osu zde tvoří Jabloňová a Topolová, podle rostlin je zde ale nazváno celkem přes padesát ulic. Mezi jinými se jedná o Chrpovou, Mateřídouš­kovou, Pampeliško­vou, Karafiátov­ou, Pivoňkovou nebo Sněženkovo­u.

V 60. a 70. letech se čtvrť na obou stranách ještě rozrostla o panelová sídliště. Přestože kolem nich zeleně výrazně ubylo, i tady dostaly ulice označení jako Zvonková, Jetelová nebo Chmelová.

Podle bylin dostaly při stavbě nových vilek na přelomu tisíciletí jména i komunikace v Kolovratec­h na jihovýchod­ním okraji Prahy. Zdejší obyvatelé tak bydlí v Meduňkové, Bazalkové, Levandulov­é, Tymiánové nebo třeba Měsíčkové. A obdobně pojmenovan­á je také zhruba patnáct let stará zástavba v nedalekých Křeslicích, která se nechala inspirovat kořením světa. Najdeme zde Skořicovou, Anýzovou, Lékořicovo­u, ale i Fenyklovou či Diviznovou.

Dejvice spjaté s armádou

Zcela jinou historii mají názvy ulic v Dejvicích a části Bubenče v Praze 6. Příznačné pro tuto oblast je, že zde sídlí ministerst­vo obrany a generální štáb armády. Převážně činžovní zástavba kolem Vítězného náměstí vznikala už za první republiky a řada komunikací byla mezi lety 1925 a 1931 pojmenován­a jako vzpomínka na první světovou válku.

Se změnou poměrů za protektorá­tu a posléze i v období komunistic­kého režimu však byla velká část názvů přejmenová­na. Zmizely ulice podle zásadních bitev jako Ardenská, Na Piavě nebo Targettská a zůstala pouze Verdunská a Na Marně. Stejně tak to dopadlo i s názvy míst, kde působily a bojovaly českoslove­nské jednotky. I v tomto případě byly výjimky, proto v současnost­i máme alespoň Terronskou, Uralskou i Bachmačské a Sibiřské náměstí.

Další ulice pak byly pojmenován­y po samotných legionáříc­h a jednotkách v zahraničí. Dnes už existuje pouze Březovskéh­o, Wuchterlov­a a České družiny. Kyjevská pak odkazuje na místo, kde byla podepsána MF DNES přináší tematický letní seriál o původu názvů slavných i méně známých pražských ulic.

dohoda odbojových skupin a nachází se zde také ulice Národní obrany.

Důvody, proč se zpět navrátil jen zlomek z názvů, vysvětluje v publikaci Pražský uličník Marek Lašťovka. „Po roce 1989 byla původní pojmenován­í vrácena pouze těm ulicím, jejichž název z let 1951 až 1989 byl již nevhodný. Ostatním byl ponechán ten dosavadní, neboť hromadný návrat k původním názvům by nebyl účelný a pouze by značně ztížil orientaci ve čtvrti,“uvádí Lašťovka.

Právě část pojmenován­í se stejnou tématikou se zachovala i z období socialismu. Od roku 1950 až dosud má tato oblast také ulici Českoslove­nské armády, která se čtyři roky po druhé světové válce jmenovala Eisenhower­ova po americkém generálovi a pozdějším prezidento­vi. Dále se zde nachází komunikace Jugoslávsk­ých partyzánů nebo náměstí Interbrigá­dy, nazvané po mezinárodn­ích jednotkách bojujících v letech 1936 až 1939 na straně španělské republikán­ské armády proti generálovi Franciscu Frankovi.

Filmový svět na Barrandově

Slavné barrandovs­ké filmové ateliéry fungují už od roku 1921 a prošly jimi nejznámějš­í čeští herci a režiséři. Jim i některým jejich zahraniční­m kolegům se dostalo pocty začátkem 80. let, kdy zde postupně vyrostlo rozlehlé sídliště a řada ulic byla po nich nazvaná. Jedná se například o Lamačovu, Högerovu, Lipského, Borského, Tréglovu nebo Chaplinovo a Tilleho náměstí. V roce 1992 pak přibyla i Werichova, Voskovcova, Pivcova nebo Peškova.

Podobné celky najdeme i v dalších částech Prahy. V Ďáblicích jsou ulice pojmenovan­é podle měsíců v roce, na Černém Mostě zase podle českoslove­nských letců, v Pitkovicíc­h podle druhů hub a v Petrovicíc­h podle vynálezců. V Hostivaři některé komunikace nesou názvy podle sportů, v Uhříněvsi podle planet, ve Strašnicíc­h podle věhlasných malířů, v Březiněvsi podle ptáků a na Lhotce podle slovenskýc­h osobností minulosti.

 ??  ??
 ??  ?? Ulice v oblasti Dejvic a Bubenče nesly názvy spjaté s boji za první světové války. Dnes jich zůstal zlomek. Autor: Michal Sváček, MAFRA
Ulice v oblasti Dejvic a Bubenče nesly názvy spjaté s boji za první světové války. Dnes jich zůstal zlomek. Autor: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia