MF DNES

Fakta Voda v Česku

-

Půda jako zásobárna vody

Další velkou oblastí, která by měla přispět k ochraně před suchem, je zemědělská půda. Podle Koncepce proti suchu je její schopnost zadržet vodu o 40 procent menší než před rokem 1950. To je 2,5násobek objemu přehrad na Vltavské kaskádě. Je totiž zhutněná pojezdy stále větších zemědělský­ch strojů a chybí v ní organická hmota. „Utužení se řeší například podrýváním, kdy se technikou jde do nižších vrstev,“říká Radim Vácha, ředitel Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. To se dělá málo, hluboká orba je drahá. S organickou hmotou je také problém - s poklesem živočišné výroby ubylo statkových hnojiv a přednost dostávají průmyslová dusíkatá hnojiva, která zajistí výnos.

Problém je také ochrana před erozí - tou je ohroženo 50 až 60 procent půd. Zemědělci by se měli postarat, aby na polích, která obdělávají, byl tu remízek, tu vsakovací biopás či příkop, aby se velké pole předělilo cestou, která by splach ornice zastavila.

To, že se půda bude obhospodař­ovat udržitelně i ve vztahu k zadržování vody, má na starosti ministerst­vo zemědělstv­í. V ruce drží jedinečný nástroj - zemědělské dotace. „Pokud zemědělec plní zásady dobrého hospodařen­í na půdách, zkráceně DZES, dostane dotace v plné výši, pokud neplní, jsou mu kráceny,“říká Vácha. Zkontrolov­at 4,3 milionu hektarů zemědělské­ho půdního fondu je ale poněkud těžký úkol. Od příštího roku má proto nově pomoci protierozn­í vyhláška. 165 tolik je v česku významných vodních nádrží, z toho 49 pro vodárenské účely.

3,360 milionů m3 tolik vody dokážou nádrže zadržet. Plocha jejich hladin je asi 30 tisíc hektarů.

25 tisíc rybníků je u nás, zadrží 0,456 milionů m3 vody, tedy asi 7krát méně než významné nádrže. Jejich plocha je 52 tisíc hektarů.

94% tolik obyvatel je v česku napojeno na vodovod – zbytek využívá vodu ze svých studní.

70 a více dní tak dlouho bude každý rok trvat sucho na jižní Moravě po r. 2081.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia