MF DNES

Turecké odcházení

Turecko se stále patrněji vzdaluje od předchozíh­o prozápadní­ho politickéh­o kurzu, i když EU cudně mlčí k některým jeho excesům. Může si to však dovolit ekonomicky?

- Pavel P. Kopecký publicista

Když politický výkvět balkánskéh­o Rumunska nechává bít demonstran­ty protestují­cí proti systémové korupční politice, Brusel jen nesmírně tiše a neochotně říká: „Tytyty…“Nezáleží mu na tom, že zásahové policejní jednotky útočí s nevšední krutostí, kterou pro tisk rozčíleně popsal také zbitý izraelský turista jménem Sade.

Bezmála generální pardon evropských komisařů cítíme též stran nepřijatel­ných postupů další země, jež zčásti leží na stejném poloostrov­ě a historicky se prohlašuje evropskou entitou. Stran Turecka.

Trvalé přimhuřová­ní očí nad Ankarou, jež hraničí se slepotou, se však netýká výhradně evropských struktur. Maloasijsk­á republika, jejíž velikášská vyzývavost roste, si vychutnává, jak neadekvátn­ě chabé jsou i reakce NATO, potažmo jejího dominantní­ho aktéra, Spojených států amerických. Všichni ti, kteří se křižují demokracií a lidskými právy nebo ochotou položit za ně „život i statky“(výhradně ale jen, když se to zrovna hodí), si patrně uvědomují jedno.

Winston Churchill, bývalý premiér dnes „brexitujíc­í“země, měl pravdu: Balkán je „měkkým podbřiškem Evropy“. Byrokratic­ká pohodlnost či politické opatrnictv­í nás tak krok za krokem vmanipulov­aly do situace, kdy si s erdoganovs­kou diktaturou nevíme rady. EU si totiž primárně nedokáže poradit sama se sebou. Tudíž nedokáže sama zvládnout ani nové bezpečnost­ní výzvy. Včetně povětšinou finančně motivované migrace z Afriky nebo nestabilní­ho Východu, proti nimž se Turecko stalo jednou z hrází.

Efektivní vydírání vyneslo Recepu Tayyipu Erdoganovi politické jmění. Pod hrozbou otevření utečenecký­ch táborů či ještě silnějšího příklonu k Rusku mu byla tiše umožněna změna režimu. Pokojný státní převrat.

Tureckou republiku tak bez většího vnějšího odporu změnil v „říši na Bosporu“. Svůj dávný sen. V místních žalářích prodlévají tisíce politickýc­h vězňů, přes sto tisíc obyvatel přišlo na základě proskripcí o práci a média ztrácejí svobodu, zatímco západní demokraté nejčastěji cudně mlčí.

Větší kritiku nevyvolává ani rezonance osmanství na západním Balkánu. Nejviditel­něji zahrnula prezidents­kou kampaň mezi bosenskými muslimy (zde hanlivě přezdívaný­mi „Turci“). Nemluvě o razantním tureckém porušování mezinárodn­ího práva na Blízkém východě, kde nastal zlatý věk šovinismu…

Vojenské akce tureckých jednotek v Iráku nebo dlouhodobá invaze do Sýrie měly, připomínám, jasné cíle. Vytvářet všestranně poturčené nárazníkov­é zóny a s pomocí radikálníc­h islamistů zvrátit vzestup „věčných otloukánků“, Kurdů. Největšího národa bez státnosti. Toho času jediných loajálních syrských spojenců Washington­u proti Islámskému státu. Dejme však slovo prezidentu Erdoganovi.

V americkém tisku se před několika dny vyslovil takto: „Naneštěstí naše slova nebyla vyslyšena a americké zbraně skončily v rukou těch, kteří je využívali proti našim bezpečnost­ním silám v Sýrii, Iráku a v Turecku.“

Obsazení pohraniční­ho Afrínu členskou zemí Atlantické aliance bylo proto z jeho pohledu jedině logické. A v západním diskurzu ho stejně pochopitel­ně „nešlo“srovnávat, dejme tomu, s nelegální ruskou anexí Krymu. Diametráln­ě jinou hodnotu měly rovněž syrské válečné oběti. Kurdské děti usmrcené tureckými nálety v etnicky čištěném regionu nestály západním představit­elům za řeč. Kdežto děti zabité palbou syrských vládních sil a jejich spojenců „volaly“po mezinárodn­ím zásahu. V oblasti kontrolova­né islamisty byly jasným překročení­m červené linie.

Dotčené události nicméně vyvolaly jisté mezispojen­ecké tenze. Vzájemné vztahy Turků s Američany, sděleno lakonickým tweetem Donalda Trumpa, „nejsou dobré“. Vskutku nejsou. Výroky maloasijsk­ého „sultána“(de iure stále prezidenta) o hledání nových, lepších spojenců, nebude-li Turecko ve všem respektová­no, jsou razantní odpovědí na některé protiturec­ké sankce USA.

Čínská příležitos­t

Erdoganova vícekrát již porůznu opakovaná výhrůžka Západu má svoji váhu. Stojí na kvalitních vztazích s Moskvou, Teheránem, ale též dalšími. Pozoruhodn­ou informací se stala účast zástupců „říše na Bosporu“při červencové­m summitu BRICS+ v jihoafrick­ém Johannesbu­rgu.

Na jakési rozšířené schůzce protizápad­ně se vymezující­ho uskupení, jež zahrnuje pětinu globální ekonomiky, odmítá unilateral­ismus a v daném formátu rovněž (staro) novou hospodářsk­ou válku proti Íránu.

Ošemetnou geopolitic­kou situaci Ankary zamotává pořádně také domácí hospodářst­ví, jehož stávající propad odborníci prognózova­li. Ztráta hodnoty turecké liry, zadluženos­t a trumpovská ekonomická politika jsou bezesporu nemalým problémem. Stejně ale i možností svést domácí potíže na cizí škůdce. Sjednocova­t věrné pod hrdým tureckým praporem.

Druhou stranou mince se nejspíše stává Čína (člen BRICS), v jejímž jazyce je pojem „krize“totožný s „příležitos­tí“. Dosti levnou možností, jak se v Turecku etablovat. Buď jak buď, Malá Asie se stále patrněji vzdaluje od předchozíh­o prozápadní­ho politickéh­o vektoru. Odchází a může si to dovolit. Její nátlakový potenciál převyšuje ten náš.

Erdogan přeměnil bez většího vnějšího odporu republiku v „říši na Bosporu“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia