MF DNES

Skořápky zpátky ve hře

Jako záblesk historie se v Praze objevují některé praktiky podsvětí 90. let minulého století

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Šikovné prsty, spolehlivé reflexy a dobrý postřeh plus tři hrnečky a plastová kulička. S tímhle vybavením lákala na hlavním turistické­m tahu na Karlově mostě banda podvodníků naivní hráče na partii skořápek. Na hru, která svou konjunktur­ou prošla v 90. letech.

Skořápky náleží k „řemeslům“, která z portfolia podsvětí hlavního města takřka vymizela, spolu například s ruličkáři, uspávačkam­i, trhači bankomatů nebo zloději sejfů.

Sehraná skupina podvodníků

nakonec také v jednací síni Obvodního soudu pro Prahu 1. U soudu s jednou z hráčských part zazněla expertiza psychologa Slavomila Hubálka spolu se zasvěceným svědectvím někdejšího varietního umělce, který krok za krokem postup skořápkářů předvedl a odhalil jejich know-how. To přispělo k tomu, že padl průlomový rozsudek za podvod.

Problemati­kou se zabýval také Nejvyšší soud ČR v Brně. „Takzvané skořápky jsou nepoctivou hrou, ve které nemají účastníci rovné postavení. Soudy tak mohou její provozovat­ele trestat, aniž by jim prokázaly přímý úmysl podvádět. Stačí fakt, že skořápky na veřejnosti hráli a přijímali sázky,“uvedl Nejvyšší soud.

Nehynoucí ruličkáři

náměstí se aktuálně objevuje jejich soudobá varianta. „Nabízejí výhodnou směnu valut, místo ní však turisté dostanou bezcenné běloruské rubly,“uvádějí policisté. V 90. letech ruličkáři operovali podle několika šablon. Nejjednodu­šší trik spočíval ve chvatné směně peněz za ruličku valut, v níž byly kromě jedné dvou bankovek na vrchu jen nastříhané papíry. Podvodník po směně zmizel ve spleti průchodů.

„Přepočítej­te si obálku“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia