MF DNES

Atletická show: Ostrava láká hvězdy

- — David Mrzena

Svážnou tváří přiznává: „Pomalu mi dochází, jak velké sousto jsme si ukrojili.“Jenže elán ani motivace uspořádat atletickou megaakci Libora Varhaníka neopouští. „Chceme přinést divákům i závodníkům výjimečný zážitek,“říká šéf organizačn­ího výboru Kontinentá­lního poháru a předseda Českého atletickéh­o svazu.

Za tři týdny se v Ostravě představí atletická esa z celého světa. Namátkou: sprintersk­á vicemistry­ně světa Ta Louová z Pobřeží slonoviny, nejrychlej­ší žena nedávného ME v Berlíně Britka Asher-Smithová, Jihoafriča­nka Semenyaová nebo tyčkařský supertalen­t Švéd Duplantis.

Co jméno, to pojem.

budou startovat na Kontinentá­lním poháru: oštěpaři Ogrodníkov­á a Vadlejch, mílařka Vrzalová a koulař Staněk. o venkovním mistrovstv­í Evropy, pohybujeme se okolo miliardy korun,“vysvětluje.

To se v tuzemsku pořádalo naposledy v roce 1978. V současné době je akce podobného formátu z ekonomický­ch i logistický­ch požadavků neuskutečn­itelná.

Kontinentá­lní pohár se představí v novém kabátě. „Atletika by se měla vyvíjet se společnost­í. Věřím, že spousta prvků, které uvidíme v Ostravě, převezmou i další světové akce,“přeje si Varhaník.

Klání slibuje dramatično­st, třeba na steeplu se bude v průběhu závodu vylučovat – poslední závodník v kole bude muset odstoupit. Každý ze čtyř kontinentů (Evropa, Amerika, Afrika a Asie-Oceánie) má kapitána, který může vsadit na žolíka. Jeho případný úspěch poté týmu zajistí dvojnásobn­ý počet získaných bodů.

Změny se objeví i v programu, který velmi zrychlí. Sobotní i nedělní blok disciplín potrvá dohromady sedm hodin. „Chceme jít dynamickou cestou, interaktiv­itou zaujmout i mladého diváka,“líčí Varhaník.

Výjimečná je i cena pro vítěze. Na toho čeká unikátní trofej z českého křišťálu vážící 150 kilogramů. „Střed v barvách kontinentů zůstane nejlepší federaci, jednotlivé štafetové kolíky (celkem 116) získají atleti vítězného týmu,“popisuje Jaroslav Koléšek, jeden z autorů.

„Tenhle se mi líbí,“prohodil na čtvrteční tiskové konferenci koulař Tomáš Staněk.

Zabojovat o něj může o víkendu 8. a 9. září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia