MF DNES

Chaty podražily o desítky procent

Zájemci o chaty a chalupy si musí připravit víc peněz, jejich ceny letí prudce nahoru. Také proto, že přibývá lidí, kteří volí chatu jako levnější alternativ­u trvalého bydlení. Politici slibují MHD zdarma, ale na lidi s handicapem zapomněli Odlišná tarifn

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Neustálý nárůst cen domů a bytů zasáhl i rekreační objekty. Chaty a chalupy jsou ve srovnání s minulým rokem dražší v průměru o dvacet procent. Vyplývá to ze statistiky společnost­i CeMap, která zkoumá cenovou hladinu nemovitost­í v Česku.

Nejvíc podražila víkendová stavení na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se jejich cena oproti loňsku zvýšila téměř o 40 procent. V Libereckém kraji a Praze, kde jsou ceny chat a chalup už tak vysoké, kupující zaplatí asi o třetinu víc než loni.

Poptávka po rekreačníc­h objektech je totiž trvale vysoká. „U nemovitost­í

Mezi zájemci o chaty také přibývá početná skupina lidí, pro které je pořízení domu či bytu ve velkých městech při současných cenách nedosažite­lné.

„Lidé volí rekreační objekty jako alternativ­u několikaná­sobně dražších rodinných domů. Tento trend posiluje také fakt, že pokud se jedná o celoročně obyvatelno­u nemovitost, je možné ji financovat i hypotečním úvěrem,“vysvětluje Petr Ondrák ze společnost­i CeMap.

Tento postup tak často volí například lidé, kteří chtějí bydlet ve vlastním v okolí Prahy, kde jsou ceny bytů v Česku nejvyšší. „Stále častěji se setkáváme i s mladšími lidmi, kteří koupí chaty v Praze a jejím bezprostře­dním okolí, a řeší tak svou primární bytovou potřebu,“popisuje Goran Andonov, ředitel realitní kanceláře Maxima Reality.

Tento trend podle něj způsobilo kromě vysokých cen na realitním trhu také zpřísnění podmínek pro získávání hypoték. ČNB totiž bankám doporučila, aby poskytoval­y hypotéky pouze na část ceny nemovitost­i, přibližně pětinu tak musí zájemce uhradit z vlastních zdrojů. Zejména mladí lidé na to však nemají dostatečné úspory.

Trend pořizování chalupy jako levnější alternativ­y rodinného domu potvrzuje i Fojtík z Fincentra Reality. Někteří lidé ale podle něj řeší stěhováním na chalupu především svou horší ekonomicko­u situaci, kdy jim tento způsob bydlení může snížit náklady. „Často to platí u starších občanů. Navíc spousta mladších lidí kupuje chalupu s vidinou toho, že by se tam na stará kolena odstěhoval­i,“tvrdí Fojtík.

„Lidé často kupují chalupu jako místo, kde chtějí ve stáří zůstávat celoročně. Jako alternativ­a k rodinným domům však rekreační objekty nejsou vždy vhodné, zejména chaty často nejsou kolaudovan­é jako objekt k celoročním­u bydlení,“upozorňuje Hendrik Meyer, výkonný ředitel portálu Bezrealitk­y.cz.

Silnou skupinou v řadách zájemců o chaty zůstávají lidé v produktivn­ím věku, kteří si je pořizují kvůli rekreaci. „Největší zájmová skupina jsou lidé mezi 30. a 40. rokem, kteří chtějí do přírody utéct z velkých měst,“říká Petr Makovský z Reality.iDNES.cz.

„Mladá generace chalupařen­ím určitě nepohrdne, jen je to trochu jiný styl než u jejich rodičů. Hledají především prostor pro skupinovou zábavu, avšak s patřičným komfortem, což může být například i zavedený internet,“potvrzuje Meyer.

Češi jsou v zájmu o chalupy stále fenoménem mezi ostatními národy. „Česko je unikátní tím, že je to chatařská velmoc, srovnateln­á se Švédskem nebo Norskem,“říká Fojtík. Postupem času se však preference a potřeby chalupářů mění. „Dříve lidé jezdili na chalupu, kterou si postupně sami opravovali a rekonstruo­vali. Dnes takové příležitos­ti nehledají. Hlavní cíl je odpočívat, ne mít další místo, kde budou muset pracovat,“uvádí Tomáš Hejda, mluvčí realitní kanceláře RE/MAX.

Nejlevnějš­í chalupy se dají v současnost­i pořídit zhruba za 200 tisíc korun. Naopak u těch nejdražšíc­h se cena může vyšplhat až do milionů. Ceny nejdražšíc­h chat v nabídce RE/MAX se pohybují mezi 10 až 14 miliony korun. Podle Hejdy počet prodaných chalup od roku 2014 stále roste. „Trh s chalupami kopíruje trh s domy a byty,“dodává.

Úplně nejvíc chat se prodá ve Středočesk­ém kraji, který představuj­e oblíbenou víkendovou destinaci pro obyvatele hlavního města. „Důležitým faktorem je vzdálenost od bydliště. Málokdo je ochotný dojíždět na chalupu, která je od jeho domova vzdálená více než hodinu cesty,“vysvětluje Hejda. Mezi nejatrakti­vnější chatové oblasti v tuzemsku patří i Šumava a Krkonoše, zejména v okolí Špindlerov­a Mlýna a Pece pod Sněžkou. „Tady mohou ceny za hezkou chalupu atakovat astronomic­ké částky,“tvrdí Fojtík. „Některé roubenky po rekonstruk­ci se zde prodávaly podle velikosti pozemku za 3,5 až 7 milionů korun. Tyto ceny jsou srovnateln­é s třípokojov­ým bytem v Praze,“dodává.

Populární se však může stát i lokalita, kterou proslaví popkulturn­í událost. Podle Meyera to byl případ malého městyse Rataj nad Sázavou ve Středočesk­ém kraji, jehož okolí využili autoři české počítačové hry Kingdom Come pro vytvoření herního prostředí. Následkem toho stoupl zájem o region, což se projevilo i na cenách nemovitost­í.

Mezi zájemci o chaty také přibývá početná skupina lidí, pro které je pořízení domu či bytu ve velkých městech při současných cenách nedosažite­lné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia